Carduri furate - informatii vitale pe care trebuie sa le cunosti atunci cand esti pus in fata unei asemenea situatii

Carduri furate - informatii vitale pe care trebuie sa le cunosti atunci cand esti pus in fata unei asemenea situatii
Situatii de frauda Florin Mieila 12 Oct 2021 10:00

Vremea bancnotelor, a banilor cash, a apus de ceva vreme, astfel ca, din ce in ce mai multa lume isi tine economiile sau isi primeste salariul direct pe card. Totul a devenit mult mai simplu, atunci cand iti platesti cumparaturile este necesar doar sa atingi POS-ul si sa introduci codul PIN, daca este vorba de o suma mai mare. In plus, atunci cand ai un card, poti efectua cumparaturi online din orice colt al lumii. 

Insa, din pacate, uneori cardurile sunt furate, iar pagubitii pierd sume importante, sume cu care aveau in plan tot felul de lucruri. Atunci cand constati furtul acestuia, este nevoie sa iei cateva masuri, pentru a nu ramane fara bani in cont. Din materialul urmator vei afla ce trebuie sa faci atunci cand ti s-a furat cardul, cum sa il blochezi rapid, dar si de ce trebuie sa alertezi autoritatile. 

Cuprins

1. Ce trebuie sa faci atunci cand constati ca ti s-a furat un card

Traim intr-o epoca moderna, in care bugetul de cumparaturi se afla la un PIN tastat distanta, insa, si cardurile se pot fura, nu numai banii cash. Mai mult decat atat, cu anumite tipuri de carduri poti face plati pana la o anumita suma, fara sa tastezi PIN-ul. Astfel, un card furat poate fi folosit de catre persoane rauvoitoare fara prea mari batai de cap. 

Ce poti face atunci cand ai constatat ca ti s-a furat cardul? In momentul in care ai realizat ca ai ramas fara portofel sau fara card ori ai uitat cardul intr-un bancomat sau la un magazin, este extrem de important sa incerci sa il blochezi cat mai repede cu putinta. O optiune este sa suni la banca emitenta pentru a-l face nefunctional. Cei de acolo iti vor cere cateva date personale pentru identificare si apoi vor bloca fondurile disponibile, astfel ca acel card nu va mai putea fi folosit. 

Ce trebuie sa faci atunci cand constati ca ti s-a furat un card

In situatia in care ai nevoie stringenta de acei bani pe care ii aveai pe card, te poti indrepta catre creditele online urgente, pe care le poti obtine cu usurinta si intr-un timp foarte scurt, doar cu ajutorul a catorva documente. De asemenea, utile in aceste situatii sunt si creditele pana primesti salariul sau creditele fulger.

2. De ce trebuie sa alertezi autoritatile atunci cand ti s-a furat un card

In momentul in care ai realizat ca ai ramas fara un card si banuiesti sau stii ca acesta ti-a fost furat, este extrem de important sa blochezi sumele de bani pe care le ai disponibile pe acel card. Dupa ce ai facut acest lucru, ar trebui sa te indrepti catre cea mai apropiata sectie de politie, cu actul de identitate, pentru a face o plangere. 

De ce este important sa alertezi autoritatile in astfel de situatii? Uneori, furtul unui card nu este doar o simpla intamplare. De cele mai multe ori, exista retele intregi de hoti, care opereaza in anumite zone si este posibil ca tu sa fii doar una dintre victimele acelei retele. Astfel, in momentul in care ajungi la politie, autoritatile vor sti ce au de facut si vor incepe demersurile pentru prinderea infractorilor. 

De ce trebuie sa alertezi autoritatile atunci cand ti s-a furat un card

3. Cum sa blochezi rapid un card bancar

Daca ai realizat ca ai pierdut sau ti-a fost furat un card bancar, primul lucru pe care este necesar sa il faci este sa il blochezi. Daca ai aplicatia homebank pe telefon, cel mai rapid mod de a bloca un card este sa intri in aplicatie si sa inchizi de acolo fondurile. Insa, daca nu ai instalata aplicatia mobila a bancii, cel mai indicat este sa suni urgent la banca pentru a cere blocarea cardului. In ultima instanta, daca locuiesti langa o banca sau te afli in apropierea uneia, poti merge personal intr-o agentie si poti cere acolo blocarea acestuia. 

Chiar daca pare un lucru extrem de stresant, pierderea sau furtul cardului bancar este destul de frecventa. Nu intra in panica, urmeaza pasii pe care trebuie sa ii faci pentru blocarea acestuia si totul va fi bine! 


Surse foto:
  • shutterstock.com
  • Pexels.comAi nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?