Dezinflatia - fenomen economic cu impact pozitiv

Dezinflatia - fenomen economic cu impact pozitiv
Subiecte de interes Florin Mieila 31 Mai 2022 10:00

Un fenomen destul de des intalnit in economie si care poate crea confuzii, chiar si in randul celor mai informati este dezinflatia. Confundata adesea cu fenomenul de deflatie, dezinflatia este, totusi, un scenariu economic interesant care merita cunoscut si diferentiat pentru intelegerea adecvata a fenomenelor financiare ce pot avea loc intr-o economie de piata. 

Tocmai de aceea, in acest articol vei afla mai multe detalii despre dezinflatie si despre deosebirile dintre acest concept si deflatie.

Cuprins:

1. Ce este dezinflatia si care sunt conditiile economice de aparitie a acestui fenomen?

Ce este dezinflatia si care sunt conditiile economice de aparitie a acestui fenomen?

Intr-o prezentare succinta, dezinflatia poate fi definita ca un fenomen din cadrul unei economii care se caracterizeaza printr-o perioada de reducere sau de incetinire a cresterii preturilor. Practic, este vorba despre o temperare a tendintelor inflationiste in care preturile cresc accelerat.  

Totusi, trebuie retinut un aspect foarte important al dezinflatiei si anume acela ca temperarea inflatiei nu trebuie sa atinga acel nivel la care acest din urma fenomen atinge valoarea zero sau chiar valori negative. Daca acest prag este trecut, deja nu mai poate fi vorba despre dezinflatie, ci despre un alt fenomen, si anume deflatie. 

Dezinflatia este un fenomen economic indus, adica nu se produce in mod natural ca urmare a proceselor normale ale economiei de piata. Dezinflatia este produsa, de regula, de gurverne si autoritatile bancare centrale, prin politici monetare mai stricte, cu scopul de a lupta cu o crestere necontrolata a inflatiei. De asemenea, in unele cazuri, dezinflatia poate aparea in mod natural intr-o economie de piata, mai ales in perioadele de recesiune, cand multe companii prefera sa adopte politici de preturi prudente. Astfel, in perioade de recesiune, firmele prefera sa nu apeleze la cresteri de preturi cu scopul de a-si pastra clientii actuali si de a atrage altii noi in vederea crearii unei baze cat mai solide pentru functionare si supravietuire. Acesta politica de preturi genereaza dezinflatie. 

O modalitate usoara de a diferentia dezinflatia fata de deflatie si a nu confunda cele doua notiuni este retinerea faptului ca primul concept se refera la o scadere a inflatiei de la an la an dar a carei rate ramane, totusi, pozitiva, pe cand cel de-al doilea fenomen, deflatia, este de fapt o inflatie cu rate negative, sub zero. 

Indicatorul de referinta in functie de care se determina aparitia dezinflatiei sau a deflatiei intr-o economie este, deci, rata anuala a inflatiei. Masurand variatia acesteia de la an la an se poate concluziona in ce etapa se afla o economie de piata si se pot lua masurile necesare pentru atenuarea efectelor negative sau, dimpotriva, pentru impulsionarea celor pozitive.

2. Dezinflatia - efectele pe care le produce in cadrul unei economii de piata

Dezinflatia - efectele pe care le produce in cadrul unei economii de piata

Dupa cum se stie, inflatia poate conduce la supraincalzirea economiei si la aparitia hiperinflatiei cu efecte dintre cele mai negative in toata economia si, implicit, asupra creditelor nebancare sau bancare. Aceasta deoarece puterea de cumparare a gospodariilor scade accentuat, oamenii isi vad veniturile erodate si pot avea dificultati majore in accesarea creditelor pentru investitii sau nevoi personale ori in returnarea ratelor la timp. 

Astfel, dezinflatia are un efect benefic in perioade inflationiste puternice deoarece controleaza cresterea ratei inflatiei pastrand insa, in acelasi timp, o rata pozitiva a acesteia care este un stimulent pentru crestere economica. 

Efectele dezinflatiei se traduc in temperarea cresterii preturilor in economie fapt ce imbunatateste puterea de cumparare a persoanelor. Totusi, politicile dezinflationiste trebuie aplicate cu prudenta pentru a nu ajunge in zona deflatiei, care are efecte negative puternice asupra economiei.

Dezinflatia poate fi controlata prin politici monetare ale bancilor centrale care pot decide expansiunea masei monetare sau relaxarea dobanzilor de referinta, dupa caz. Prin urmare, in ceea ce priveste creditele, dezinflatia este benefica deoarece acestea pot fi accesate la preturi mai bune, si, in acelasi timp, economia ramane pe crestere, fiind propice pentru investitii fara a se atinge un nivel inflationist periculos de erodare a puterii de cumparare. 

In concluzie, intelegerea fenomenelor economice si diferentierea intre dezinflatie si deflatie este importanta pentru luarea unor decizii cu impact financiar serios chiar si la nivel micro, al unei gospodarii. Stiind tendintele economice si care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei perioade se pot lua decizii cu privire la investitii, economii sau chiar fructificarea unor oportunitati ce pot aparea.



Surse foto: Pixabay.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?