Scorul FICO - ce trebuie sa stii despre acesta si cum sa te pregatesti pentru un credit

Scorul FICO Florin Mieila 23 Noi 2021 15:02

Cheltuielile neprevazute necesita, de cele mai multe ori, un credit rapid. Conditiile de imprumut difera de la o institutie financiara la alta, insa, inainte de toate, acestea vor analiza scorul FICO. Acest numar va spune daca esti eligibil pentru un credit sau daca mai ai de rezolvat anumite probleme. 

Descopera in acest articol ce presupune scorul FICO si ce ar trebui sa faci daca vrei sa iei un imprumut pentru nevoile personale.

FICO – Scorul biroului de credit

Scorul FICO este implementat la nivel international si este format din 3 cifre cu ajutorul carora bancile stabilesc daca persoanele care solicita un credit sunt eligibile sau nu. Tot acest scor determina si tipul de imprumut, insa, exista o serie de factori care il stabilesc. 

In mod normal, scorul de credit ar trebui sa se incadreze intre 300 ca scor FICO minim si 850 maxim, iar media in Romania este de 635 pentru aplicantii interesati de imprumuturi. Insa, ce este important de mentionat este faptul ca exista diferente intre scorul FICO al barbatilor si cel al femeilor, primii fiind mai avantajati din acest punct de vedere.

Institutiile financiare folosesc un calculator de scor FICO pentru a putea determina riscurile in cazul unei persoane care solicita un imprumut. Iata si alte detalii interesante despre acest scor de credit:

  • Un scor FICO sub 500 nu garanteaza acordarea creditului. Institutia financiara poate considera ca aplicantul respectiv poate fi un rau platnic in viitor.
  • Datorita veniturilor si altor atribute, barbatii au un scor de credit mai mare in comparatie cu femeile, de aproximativ 640.
  • Si numarul de credite din istoric dicteaza scorul FICO, iar acest aspect este analizat inainte de un imprumut.

Verificarea scorului FICO – Ce fac institutiile financiare inainte de a acorda un credit

Acordarea unui credit este destul de facila daca indeplinesti conditiile impuse. Printre acestea, scorul FICO joaca un rol important atat pentru institutia financiara la care apelezi, cat si pentru tine.

Cat priveste verificarea scorului FICO, atat bancile, cat si alte tipuri de institutii financiare au acces la Biroul de Credit, platforma unde se regaseste istoricul financiar al oricarei persoane din Romania care a apelat la imprumuturi in trecut. 

Aici apar perioadele in care poate nu ai platit la timp un credit, sumele restante, creditele in derulare, dar si situatiile in care au fost trimise somatiile de plata. Cu alte cuvinte, comportamentul de plata al unei persoane este reflectat de scorul FICO, verificat prin Biroul de Credit de catre orice institutie financiara. Cu toate acestea, exista varianta unui credit fara verificare in Biroul de Credite, la care pot apela persoanele cu un istoric negativ.

Scorul de credit bun pentru un imprumut rapid

Situatiile in care este nevoie de un imprumut rapid pot aparea pe nepusa masa. O renovare urgenta de casa, repararea masinii sau cumpararea unor obiecte electrocasnice sunt cateva dintre motivele pentru care un credit online sau un credit fulger iti poate fi de ajutor.

Daca doresti sa accesezi un credit de la o institutie financiara bancara, pana la accesarea fondurilor trebuie sa afli scorul FICO minim pentru a vedea daca esti eligibil pentru imprumutul respectiv. Un scor de credit ridicat dovedeste ca esti un bun platitor si ca nu ai un istoric negativ. Astfel, poti accesa cu usurinta urmatorul imprumut, cu care sa iti rezolvi problemele urgente.

Asadar, se poate concluziona ca scorul FICO ajuta la accesarea imprumuturilor, daca acesta se incadreaza in parametrii deja stabiliti. Un istoric pozitiv din care sa reiasa ca iti platesti ratele de credit la timp te va ajuta pe viitor sa primesti imprumuturile de care ai nevoie. Mai mult decat atat, scorul FICO poate creste daca mentii comportamentul corect de plata, fara sa scapi din vedere creditele actuale.



Surse foto: Pexels.com




Ai nevoie de un credit? Aplica acum online!
Aplica acum online!