Dobanda fixa sau variabila – Riscuri si oportunitati pe care trebuie sa le cunosti inainte de a aplica pentru un imprumut

Dobanda fixa sau variabila – Riscuri si oportunitati pe care trebuie sa le cunosti inainte de a aplica pentru un imprumut
Tipuri de credite Florin Mieila 13 Iul 2020 21:20

Majoritatea romanilor apeleaza la credite bancare vazandu-le ca fiind o solutie pentru realizarea unor cumparaturi semnificative sau pentru a investi intr-o afacere de succes. Oferta in aceasta privinta este extrem de bogata, pe piata existand numeroase institutii bancare si nebancare ce ofera astfel de instrumente financiare. Pentru a face o alegere in cunostinta de cauza, potentialii clienti ai bancilor trebuie sa cunoasca ce inseamna dobanda bancara, cum se calculeaza si de cate tipuri este.

In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre dobanzile bancare, cum se calculeaza ele, dar si despre cate tipuri de dobanzi exista pe piata de credit din Romania in acest moment.

Cuprins:


1. Ce este dobanda bancara si cum se calculeaza

Dobanda bancara reprezinta suma de bani suplimentara, platita de fiecare client in plus, fata de banii imprumutati. Majoritatea creditelor din Romania au o dobanda fixa sau variabila, exprimata in procente. Pentru clienti, important este sa cunoasca Dobanda Anuala Efectiva, cunoscuta sub acronimul de DAE, care exprima costul total al unui credit. DAE cuprinde pe langa rata dobanzii stabilita de fiecare banca, taxele si comisioanele bancii.

Aceste costuri sunt necesare pentru ca bancile sa-si poata acoperi cheltuielile si sa obtina o marja de profit corecta. In Romania, rata totala a dobanzii unui credit se formeaza din suma ROBOR-ului (rata dobanzii la resursele retrase de pe piata monetara) cu primele de risc, primele de lichiditati si marja comerciala asociata clientului. La final, rezulta o suma de bani pe care banca trebuie sa o obtina de la clienti si care va fi exprimata sub forma DAE.

Ce este dobanda bancara si cum se calculeaza

2. Tipuri de dobanzi de pe piata de credit din Romania

Bancile din Romania ofera doua tipuri de credite traditionale, cel cu dobanda fixa si cel cu dobanda variabila, la care se adauga, in ultima vreme, si creditele mixte. Pentru a face alegerea potrivita intre dobanda fixa sau dobanda variabila, este necesar sa se cunoasca care sunt oportunitatile si riscurile fiecarui tip de dobanda. Multi se intreaba care dintre ele este cea mai buna in cazul obtinerii urmatoarelor tipuri de credite:

  • creditul in lei;
  • creditul ipotecar;
  • credite prin programul Prima Casa.


Creditul cu dobanda fixa

Acest tip de credit ofera siguranta ca, de-a lungul perioadei de imprumut, clientul va plati o suma fixa, indiferent de variatiile dobanzilor de pe piata. Exista, insa, si riscul ca dobanzile sa scada, iar clientul sa fie nevoit sa plateasca ani de zile o suma mai mare de bani, neputand beneficia de reducerea dobanzilor de pe piata interna.

Creditul cu dobanda variabila

Acest tip de credit este mai riscant, pentru ca nu se stie de la inceput ce suma va fi platita ca dobanda. Exista posibilitatea ca procentul sa scada, dar si riscul ca banii platiti in aceasta privinta sa fie mai multi in cazul cresterii dobanzilor de pe piata.

Tipuri de dobanzi de pe piata de credit din Romania

Creditele cu dobanzi mixte

Sunt acele imprumuturi in care se calculeaza, mai intai, o dobanda fixa pentru o perioada anume de timp, iar apoi aceasta devine variabila in functie de piata.

Bancile si institutiile nebancare din Romania ofera credite atat pentru nevoi personale, cat si pentru creditele imobiliare. Daca in cazul celor din urma aproape toate ofertele sunt cu dobanda variabila, doar pentru o perioada fixa in primii ani existand posibilitatea unei dobanzi fixe, in cazul creditelor de nevoi personale sunt oferite ambele tipuri de dobanzi. Astfel, ramane la latitudinea clientului sa aleaga ce este mai bun pentru el.

Cel mai bun raspuns la intrebarea care este mai buna dintre dobanda variabila si cea fixa poate fi dat prin cercetarea pietei creditelor si a trendului dobanzilor probabile in perioada urmatoare. Daca se intrevede o scadere a ratei dobanzilor, o optiune ideala ar fi alegerea unui credit cu dobanda variabila. In schimb, daca dobanzile sunt intr-un trend ascendent, specialistii recomanda apelarea la un credit cu dobanda fixa.

In concluzie, cunoasterea elementelor de baza cu privire la modalitatea de calculare a dobanzilor poate fi un avantaj pentru cei ce doresc sa se imprumute la costuri minime, sa nu plateasca dobanzi suplimentare inutile si sa culeaga beneficiile in aceasta privinta.

Surse foto:
- shutterstock.com
- ro.pinterest.comAi nevoie de un credit? Aplica acum online!
Aplica acum online!