Fonduri de investitii - raspunsuri si reguli pentru incepatorii in domeniu

Fonduri de investitii - raspunsuri si reguli pentru incepatorii in domeniu
Gestionarea venitului Florin Mieila 26 Apr 2021 10:05

Daca esti pe punctul de a intra in lumea investitiilor, este important sa stii unde se vor duce economiile tale. Cu alte cuvinte, in ce vei investi? Cu o multime de instrumente financiare disponibile, punerea la punct a unui plan poate fi coplesitoare si, daca doresti sa iei decizia corecta, trebuie sa te familiarizezi mai intai cu domeniul. Desi este destul de comun sa auzi oamenii vorbind despre actiuni si obligatiuni, despre fondurile de investitii nu se vorbeste atat de mult. Deci, ce sunt acestea si sunt ele potrivite pentru tine? 

Citeste in acest articol un sumar de informatii pentru a te ajuta sa intelegi cum functioneaza fondurile de investitii si care sunt regulile pe care trebuie sa le urmezi.


Cuprins:

1. Investitiile: ce sunt fondurile de investitii?

Inainte sa iti pui banii intr-un fond de investitii, trebuie sa intelegi ce este acesta. Fondurile de investitii sunt instrumente financiare care se prezinta sub forma unei asocieri de mai multi investitori care isi pun banii la comun pentru a obtine profituri, fiind gestionate de o persoana din grup denumita, de obicei, manager de fond.

Ulterior, cu banii stransi de la investitori, managerul de fond va investi in diverse oportunitati, cel mai adesea in actiuni si obligatiuni.

Fondurile, precum si alte instrumente investitionale, sunt impartite in actiuni sau unitati de fond. Acestea reprezinta o parte a fondului in sine si este ceea ce achizitionezi atunci cand investesti intr-un astfel de instrument. 

Mai pe scurt, cand intri intr-un fond de investitii, cumperi o actiune (sau o unitate de fond) a carei valoare va creste sau se va micsora, in functie de valoarea intregului fond.

Fondurile de investitii sunt impartite in doua tipuri:

 • deschise - acestea nu au limita in ceea ce priveste numarul de actiuni care pot fi emise, ceea ce inseamna ca achizitionarea (subscrierea) si vanzarea (rascumpararea) unitatilor de fond poate fi facuta oricand;
 • inchise - acestea au un numar limitat de actiuni care este, de obicei, determinat in momentul ofertei publice initiale (cand este pus pe piata fondul) sau la perioade specifice de timp.

Important de stiut este ca, intr-un fond de investitii, desi fiecare investitor detine partile sale individuale, acesta nu are nicio influenta asupra locului sau modului in care banii de fond sunt investiti.


2. Raspunsuri pe care trebuie sa le stii inainte de a intra intr-un fond de investitii

Instrumentele financiare nu sunt chestiuni simple, dar nici de neinteles. Cu cateva raspunsuri la cele mai importante intrebari, oricine poate investi. Iata cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre fondurile de investitii.


Raspunsuri pe care trebuie sa le stii inainte de a intra intr-un fond de investitii


Cum functioneaza fondurile de investitii?

Multi investitori se intreaba ce se intampla in culise atunci cand investesc intr-un fond de investitii. Asa cum s-a mentionat la punctul de mai sus, persoanele care isi pun banii la bataie nu au si control asupra a ceea ce se intampla cu ei si cum sunt utilizati pentru a produce profit.

De cele mai multe ori, exista, insa, un consiliu de administratie care monitorizeaza fondul si ia decizii pe baza intereselor actionarilor. Acestia sunt managerii de fond.

Exista multi alti agenti implicati in gestionarea unui astfel de instrument, precum contabili, auditori si brokeri. Toate aceste entitati primesc plati pentru rolurile pe care le joaca in administrarea fondului.


Cum cumperi unitati de fond?

Odata ce esti pregatit sa incepi sa investesti in fonduri, trebuie sa si cumperi actiuni emise de acestea. Exista mai multe moduri de a face acest lucru: 

 • printr-un distribuitor al fondului respectiv;
 • printr-o banca;
 • prin administratorul fondului de investitii.

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te prezinti la unul dintre cei enumerati mai sus. Pe baza cartii de identitate vei putea achizitiona unitati de fond. In acest sens, vei fi nevoit sa completezi anumite formulare de adeziune la fond si sa faci transferul banilor pe care vrei sa-i investesti.


Ce tipuri de fonduri de investitii exista?

Cand investesti, este important sa stii care este scopul. In cazul fondurilor de investitii, acestea sunt de mai multe tipuri si trebuie sa il alegi pe cel care ti se potriveste cel mai bine: 

 • fonduri de crestere: acesta este un fond care cumpara actiuni la companii care cresc rapid in valoare. Aceste fonduri vor vinde apoi respectivele actiuni pentru a face profit. Riscurile, in acest caz, sunt mult mai mari decat la altele, deoarece actiunile sunt achizitionate, de obicei, la companii mai noi (start-up-uri) sau la companii mai riscante.

In plus, aceste tipuri de fonduri au comisioane mai mari, deoarece actiunile sunt vandute mai des. Pe de alta parte, acestea au printre cele mai mari sanse sa intoarca un castig mai mare pe termen lung. 

 • fonduri de valoare: acest tip de fond cumpara actiuni atunci cand sunt subevaluate si le detine pe masura ce cresc. Aici, actiunile nu se vand la fel de des ca in cazul celui de crestere, ceea ce inseamna ca si comisioanele sunt mai scazute. Actiunile achizitionate aduc, de obicei, dividende insemnate..

Taxele sunt, de asemenea, mai mici pentru aceste tipuri de fonduri, deoarece actiunile sunt detinute pe perioade mai lungi de timp iar veniturile nu sunt atat de dese. Riscurile asociate cu acest tip de fond sunt si ele mai mici, fiind chiar considerat un tip de investitie conservatoare.

 • fonduri index: acesta este un fond care urmareste evolutia diferitilor indici bursieri, cum ar fi NASDAQ (Bursa de valori de pe piata din New York) sau BET (Bursa de Valori de la Bucuresti), si incearca sa-l copieze. Fondurile index investesc, de obicei, in toate componentele care sunt incluse in indicele pe care il urmaresc, administratorii avand ca sarcina sa se asigure ca fondul functioneaza la fel ca indicele.

 • fonduri mixte: un fond mixt este un fond care include atat actiuni de valoare mare, cat si actiuni in crestere. Cunoscute si sub denumirea de fonduri hibride, fondurile mixte sunt mai diversificate. Acest lucru inseamna ca riscul este mai mic, dar si potentialul de crestere al fondului este mai scazut.

Cand incerci sa decizi in ce tip de fond sa investesti, retine ca, pentru a avea succes pe piata de valori, este important sa detii un portofoliu diversificat. Desi este posibil sa incepi cu un anumit tip de fond, in timp, te poti indrepta catre altele, pe masura ce nevoile si situatia ta financiara se schimba.


3. Avantajele fondurilor de investitii

Avand in vedere numarul mare de instrumente financiare in care poti investi, este important sa il alegi pe cel potrivit pentru tine. Iata cateva dintre motivele pentru care oamenii investesc, de obicei, in fonduri:

Reguli de urmat de catre incepatori pentru investitii sigure

Intrarea este usoara si investitia este minima

In general, pentru a intra intr-un fond de investitii, ai nevoie de o suma mica de bani, in jurul a 2.000-3.000 de lei. Poti chiar sa optezi pentru un credit rapid pe care sa il rambursezi apoi din veniturile castigate. In ceea ce priveste formalitatile de inscriere, tot ceea ce trebuie sa faci este sa completezi anumite informatii si sa ai la tine cartea de identitate.


Diversificare si risc redus

Poti investi in mai multe fonduri de investitii pentru a-ti diversifica portofoliul. Poti alege, de exemplu, sa investesti in doua fonduri, unul care pune accentul pe piata locala din Romania si unul care se orienteaza catre piata globala, cumparand actiuni la companii din strainatate.

De asemenea, in acest mod, riscurile vor fi reduse, deoarece, daca o parte din investitie nu produce venituri, este posibil ca celelalt fond sa iti aduca anumite castiguri constante.


Randament mai bun decat investitia pe bursa

Pentru a tranzactiona pe bursa ai nevoie de o multime de cunostinte pentru a sti ce actiuni sa achizitionezi. Daca plasezi prea mult intr-o singura companie, consecintele pot fi semnificative, in cazul in care valoarea acesteia nu are un parcurs favorabil.

Prin urmare, pentru majoritatea oamenilor, este mai profitabila alegerea unui fond de investitii, deoarece acesta ofera adesea castiguri destul de bune, iar cel care se ocupa de investitia propriu-zisa este managerul de fond, care este un expert in domeniu.

Cu toate acestea, pentru a te asigura ca investesti intr-un fond cu randament bun, urmareste-i evolutia din ultimii cinci ani. Acesta este un bun indiciu al performantei lor.


Costuri reduse de tranzactionare

Este foarte important sa cunosti costurile de tranzactionare, deoarece acestea vor reduce efectiv randamentul.

Daca investesti sume mici in actiuni individuale, va fi prea costisitor. In schimb, costul mediu de tranzactionare intr-un fond este relativ mic.

Exista chiar si fonduri care nu au costuri asociate unei noi investitii. Cu toate acestea, cam toate impun comisioane anuale de administrare.

4. Reguli de urmat de catre incepatori pentru investitii sigure

Cand vine vorba de investitii, indiferent de tipul acestora, exista cateva aspecte care sunt general aplicabile. Iata de ce anume trebuie sa tii cont: 

 • Investitia este un joc de noroc. Iti asumi un risc pe banii tai. Investitiile sunt diferite de depozitele bancare, in care iti plasezi economiile si astepti sa incasezi dobanda. Cand plasezi banii in instrumente financiare precum fondurile de investitii, speri ca vei castiga mai mult decat ai investit, dar oricand exista si posibilitatea de a ramane cu mai putin.
 • La ce castig te poti astepta? Aceasta este, de obicei, intrebarea la care majoritatea oamenilor care investesc doresc un raspuns si chiar motivul care sta la baza deciziei celor mai multi de a-si pune banii in joc. Raspunsul este simplu: nu se stie si nimeni nu poate spune ce vei obtine. 

Exista insa cateva reguli de aur ale investitiei care pot fi si indici ai castigului: 

 • Cu cat iti doresti un castig mai mare, cu atat va trebui sa accepti un risc mai mare.
 • Incearca sa diversifici cat de mult poti portofoliul pentru a reduce expunerea la risc. Acest lucru inseamna sa investesti in mai multe companii, regiuni si industrii.
 • Daca economisesti pe termen scurt, este intelept sa nu risti prea tare. Daca nu poti sa investesti continuu pentru cel putin 5 ani, o varianta mai avantajoasa pentru tine este sa iti tii economiile intr-un depozit care sa genereze dobanda.
 • Examineaza-ti portofoliul! Daca nu faci acest lucru regulat, ai putea ramane cu banii blocati intr-un fond de investitii neperformant.
 • Nu intra in panica! Investitiile pot scadea si creste. Nu fi tentat sa vinzi sau sa cumperi doar pentru ca cei din jurul tau fac acest lucru sau pentru ca piata are o fluctuatie. Uneori este mai bine sa astepti sa vezi ce se intampla.
 • Desi nu este necesar sa ai sume mari de bani pentru a putea investi, ca regula, nu ar trebui sa plasezi in instrumente financiare mai mult decat iti permiti sa pierzi. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in cazul unei prabusiri bursiere, s-ar putea sa te confrunti cu pierderea unei parti insemnate din banii tai.

In concluzie, lumea investitiilor este una complicata, insa fondurile de investitii sunt acele instrumente financiare care iti permit intrarea in acest domeniu fara riscuri exagerate. Asadar, tot ceea ce iti ramane sa faci este sa alegi tipul de fond potrivit pentru tine.


Surse foto:
 • Shutterstock.comDe cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!