Bugetul personal: cum il poti planifica si administra fara sa iti bati capul

Bugetul personal: cum il poti planifica si administra fara sa iti bati capul
Gestionarea venitului Florin Mieila 21 Sept 2021 10:00

La fel precum o companie care trebuie sa-si creeze un buget pentru a se asigura ca are resursele necesare cheltuielilor corespunzatoare si ca acestea se desfasoara in mod eficient, persoanele care doresc sa-si gestioneze finantele si sa se asigure ca sunt responsabile atunci cand vine vorba de cheltuieli trebuie sa isi dezvolte propriul buget.

De asemenea, modul in care gestionezi bugetul personal te ajuta sa iti permiti indeplinirea unor dorinte personale, chiar daca acestea nu reprezinta o necesitate. Pentru a putea face acest lucru, este necesar sa stii exact cum poti pune bazele unui buget personal si cum trebuie sa-l administrezi.

Cuprins

1. Cum sa planifici un buget personal?

Bugetul personal reprezinta, la baza, raportul de diferentiere dintre banii care intra in posesia ta si banii pe care ii cheltui. Desi un buget poate fi folosit pentru a ajuta o persoana (sau chiar o familie) sa reduca din cheltuieli si sa faca economii mai mari, acesta este, mai degraba, un instrument de planificare si monitorizare a cheltuielilor. Presupune stabilirea unor modalitati de cheltuire a banilor si o planificare anticipata pentru a te asigura ca nu intampini dificultati financiare inainte de a primi urmatorul salariu. Aceasta planificare anticipata te ajuta, in acelasi timp, sa economisesti bani pentru obiectivele de viitor si sa faci o estimare mai exacta pentru indeplinirea acestora.

Pentru a intelege exact cum sa iti gestionezi banii, trebuie sa stii cum pui bazele unui buget personal. Acesta poate fi cel mai greu pas, deoarece este necesara disciplina si chiar unele sacrificii. In plus, poate fi o mica schimbare a stilului de viata si necesita timp pana cand te obisnuiesti:

  • Distribuie o parte din salariu catre bugetul personal

Primul pas pentru a pune bazele unui buget personal este sa distribui o parte din venituri catre acest fond. Cei mai multi specialisti sustin ca cel mai bine este sa directionezi 10% catre bugetul personal, aceasta fiind o suma care sa nu iti afecteze stilul de viata si care te poate ajuta la cresterea acestui buget.

  • Seteaza o limita de cheltuieli periodice si transfera banii ramasi catre bugetul personal

In fiecare luna ai o serie de cheltuieli obligatorii. Pe langa acestea, se mai adauga si banii de buzunar pentru fiecare saptamana. Daca de cheltuielile lunare obligatorii, precum plata facturilor, nu te poti lipsi, seteaza o limita a cheltuielilor saptamanale pe care sa nu o depasesti. In cazul in care iti raman bani la sfarsitul unei saptamani, directioneaza-i catre bugetul personal.

  • Diferentiaza cheltuielile necesare de cele lipsite de prioritate

Nu este obligatoriu sa cheltui banii doar pe facturi si alte obligatii, este normal sa investesti si in pasiuni sau diverse placeri care iti pot aduce satisfactii de moment. Totusi, incearca sa limitezi aceste cheltuieli, astfel incat sa nu devina o problema.


Cum sa planifici un buget personal?

2. Cum gestionezi un buget personal?

Dupa ce ai pus bazele unui buget personal si ai siguranta unei sume care sa te elibereze de orice stres legat de bani, trebuie sa stii cum administrezi acest buget. Astfel, trebuie sa iei in considerare cateva elemente care tin de gestionarea in prezent, dar si de cea din viitor:

  • Evita cheltuielile care nu sunt necesare

Evitarea cheltuielilor care nu sunt necesare nu reprezinta doar o modalitate de a pune bazele unui buget, ci si o practica la care trebuie sa apelezi pentru a-l gestiona. Desigur, nu uita ca iti poti indeplini mici pofte din cand in cand, dar este important sa nu faci un obicei din acest lucru.

  • Adopta un stil de viata sanatos

Exista o relatie directa intre stilul de viata si gestionarea bugetului personal. In primul rand, sunt multe alimente simple si sanatoase pe care le gasesti la pret mic, nu este necesar sa le cumperi pe cele mai scumpe. Alimentele sanatoase, combinate cu activitate fizica si odihna, te ajuta sa-ti mentii corpul sanatos si sa eviti problemele medicale ale caror vindecare te poate costa mult.

  • Investeste

Nu in ultimul rand, este important sa investesti pentru a-ti asigura castiguri pasive si de viitor. Fie ca vrei sa pui bazele unei mici afaceri, fie ca vrei sa investesti in bursa sau criptomonede, informeaza-te si monitorizeaza-ti castigurile. Citeste in articolul de aici mai multe despre fondurile de investitii.

Cum gestionezi un buget personal

Prin urmare, este foarte important sa stii cum sa pui bazele unui buget, dar si cum sa il gestionezi, astfel incat sa-ti usurezi situatia financiara. Citeste pe blogul nostru mai multe articole care te vor ajuta sa fii cu adevarat informat si sa iti administrezi finantele cu intelepciune.


Sursa foto:
  • Envato.comAi nevoie de un credit? Aplica acum online!
Aplica acum online!