Adeverinta salariat: un document pentru situatiile importante din viata ta

Adeverinta salariat: un document pentru situatiile importante din viata ta
Salariul - factorul principal Florin Mieila 28 Dec 2021 10:00

In diferite situatii, in institutii publice ori chiar la medicul de familie, vei fi rugat sa prezinti un document care se numeste adeverinta de salariat. Aceasta adeverinta reprezinta un document deosebit de important, deoarece atesta faptul ca esti salariatul companiei respective, asadar, angajatorul este obligat sa o elibereze ori de cate ori este necesar. Din articolul urmator vei afla mai multe informatii despre importanta adeverintei de salariat si care sunt situatiile cand vei avea nevoie de aceasta.

Cuprins:

1. Informatii esentiale despre adeverinta de salariat

Informatii esentiale despre adeverinta de salariat

Exista diferite situatii in care esti nevoit sa soliciti o adeverinta de salariat, spre exemplu atunci cand:

  • vrei sa obtii un credit de la banca si trebuie sa arati dovada angajarii, fara a fi necesar sa prezinti un document mai complex privind veniturile tale;
  • vrei sa obtii un concediu medical de la medicul de familie;
  • doresti sa beneficiezi de anumite facilitati medicale in sistem privat;
  • doresti sa obtii un ajutor social ori copilul tau aplica pentru o bursa sociala, dar are nevoie de adeverinta ta de salariat;
  • ai nevoie sa-l inscrii pe cel mic la gradinita ori cresa.

 O adeverinta de salariat contine informatiile tale de baza, adica:

  • numele tau;
  • adresa de domiciliu;
  • CNP-ul, seria si numarul cartii de identitate, impreuna cu data eliberarii;
  • numele companiei la care esti angajat;
  • daca lucrezi pe perioada nedeterminata sau determinata;
  • data la care ai fost angajat;
  • functia pe care o detii;
  • valoarea salariului brut (doar in unele cazuri);
  • numarul de inregistrare a contractului de munca;
  • motivul eliberarii adeverintei.

 Adeverinta de salariat trebuie sa ateste calitatea ta de angajat, dar este posibil sa contina si valoarea salariului tau brut.

De asemenea, in calitate de salariat, dar chiar si de fost salariat, poti cere de la angajator sa iti elibereze un extras din registru, adeverinta de vechime si alte documente de care ai nevoie. Daca acesta nu poate sa iti elibereze adeverinta de salariat, atunci inspectoratul teritorial de munca iti poate elibera documentul in termen de maximum 15 zile de la data solicitarii.

2. Adeverinta de salariat: document de baza pentru obtinerea unui credit atunci cand esti angajat

Adeverinta de salariat: document de baza pentru obtinerea unui credit atunci cand esti angajat

Atunci cand te lovesti de probleme privind planificarea bugetului personal, o solutie care te ajuta sa treci cu bine peste impas este sa aplici pentru un credit care iti ofera banii de care ai mare nevoie. Adeverinta de salariat demonstreaza ca esti angajat, oferind, asadar, informatii de baza, fiind un document de care ai nevoie atunci cand aplici pentru un credit bancar. Daca alegi un credit nebancar, vei gasi institutii financiare care iti pot acorda si un credit fara adeverinta de venit.

Trebuie sa acorzi atentie unui fapt important: desi uneori adeverinta de salariat este suficienta pentru a obtine un credit pana la salariu, in alte cazuri ti se va solicita o adeverinta de venit, care ofera mai multe informatii despre veniturile tale. Asadar, urmareste cu atentie care sunt actele de care ai nevoie, pentru a sti daca soliciti de la angajator o adeverinta simpla de salariat ori o adeverinta de venit, ce contine mai multe informatii.

Obtinerea tuturor documentelor de care ai nevoie pentru contractarea unui credit poate fi un proces destul de complex, care necesita timp, iar tu ai nevoie cat mai repede de bani, asadar, ai la indemana alta metoda? Ei bine, da! Din fericire, exista alte solutii rapide si convenabile prin care poti sa faci rost de bani fara dureri de cap, fara sa ai nevoie de un dosar doldora de acte si adeverinte.

Poti opta, de exemplu, pentru un credit nebancar, pe care il obtii online, fara sa mai realizezi o vizita la sediul unei banci. Completezi un formular, astepti sa fii contactat si trebuie doar sa prezinti un numar redus de acte, dupa care primesti banii. Un astfel de imprumut se obtine usor, spre deosebire de imprumuturile obtinute de la banca, care implica mai multi pasi, mai multe documente, plus prezentare la sediul bancii. Pe scurt: mai mult timp pe care tu nu il ai la dispozitie!

De asemenea, un credit cu buletinul este solutia cea mai convenabila atunci cand ai nevoie de bani in regim de urgenta. Cu buletinul, adeverinta de venit pe anul precedent si extrasul de cont, poti obtine rapid un credit, fara sa mai ai nevoie de giranti sau garantii.

In concluzie, adeverinta de salariat este un document esential, de care ai nevoie inclusiv atunci cand vrei sa obtii un credit. De aceea, este important sa cunosti toate informatiile privind drepturile tale de angajat si sa soliciti angajatorului actele necesare pentru momentele importante din viata ta, cum ar fi obtinerea unui concediu medical, pentru a avea grija de sanatatea ta, ori obtinerea unui credit, pentru a avea grija de nevoile tale financiare!



Surse foto: Shutterstock.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?