Comisionul in relatia cu banca – Afla in ce situatii poti fi obligat sa il platesti si de ce!

Comisionul in relatia cu banca – Afla in ce situatii poti fi obligat sa il platesti si de ce!
Subiecte de interes Florin Mieila 12 Apr 2021 10:50

In majoritatea relatiilor comerciale, mai ales cand este vorba si de intermediari, vei fi nevoit sa platesti anumite sume suplimentare, denumite comision. Fie ca este vorba de o banca, o institutie nebancara sau o alta entitate care iti presteaza un serviciu, trebuie sa cunosti de la inceput care sunt costurile impuse, inainte de a incheia orice contract, astfel incat sa nu realizezi prea tarziu ca ai datorii la care nu te asteptai.

In plus, cu un astfel de comportament prevazator, vei putea evita incheierea unor contracte cu institutii care percep comisioane foarte mari sau chiar ascunse, deoarece nu este obligatoriu sa te supui unor astfel de conditii. Cu putina atentie, vei identifica ofertele cele mai avantajoase, de exemplu, pentru deschiderea unui cont curent la banca, astfel incat sa nu fii nevoit sa iti micsorezi economiile cu acest tip de taxe.

Afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre comisioanele aplicate in general de banci persoanelor fizice, care sunt situatiile in care poti fi obligat sa le platesti si cum le poti evita.

Cuprins:

1. Ce inseamna comisionul?

Ce inseamna comisionul?

In relatia cu banca, fie ca este vorba despre deschiderea unui cont, transferul unei sume de bani, contractarea unui imprumut sau alte produse si servicii din oferta institutiei, prin contractul incheiat ti se va impune sa platesti anumite sume de bani. Acestea reprezinta comisioanele, care pot fi atat fixe, cat si calculate ca procent.

Cele mai multe astfel de taxe se aplica atunci cand faci diferite operatiuni pe contul tau, cand folosesti cardurile de debit sau de credit, precum si atunci cand inchei un contract de credit. Daca vrei sa scapi de acest din urma comision, poti lua un credit online de la CreditFix, care iti ofera posibilitatea de a achita, la sfarsitul perioadei contractuale, doar suma imprumutata si dobanda aferenta, fara alte costuri suplimentare.

2. Care sunt cele mai comune comisioane aplicate de banci?

Care sunt cele mai comune comisioane aplicate de banci?

In functie de serviciul sau produsul pe care il cumperi de la banca, ti se pot aplica unele sau toate dintre urmatoarele comisioane:

  • comision pentru deschiderea unui cont curent, in lei sau valuta;
  • comision de administrare a contului deschis;
  • comision pentru eliberarea extrasului de cont;
  • comision pentru notificarea pe telefon a operatiunilor efectuate pe cont;
  • comision pentru inchiderea contului;
  • comision pentru utilizarea si administrarea serviciului de internet banking;
  • comision pentru inlocuirea dispozitivului Token, in cazul bancilor care folosesc acest sistem de autentificare;
  • comision pentru transferuri intrabancare, adica transferuri catre persoane fizice sau juridice care au cont la aceeasi banca ca tine sau catre un alt cont al tau de la aceeasi banca;
  • comision pentru transferuri interbancare, adica transferuri catre persoane fizice sau juridice care au cont la alte banci din Romania sau din strainatate;
  • comisioane pentru emiterea si administrarea cardului de debit, precum si pentru retragerile de numerar de la ATM-uri sau ghisee ale bancilor din Romania sau din strainatate;
  • comisioane pentru emiterea si administrarea cardului de credit, precum si pentru utilizarea acestuia si operatiunile de plata efectuate;
  • comision de analiza a dosarului de credit, de administrare a creditului, precum si de rambursare anticipata;
  • comision pentru conversia valutara, atunci cand plata pe care o faci este pentru o suma intr-o alta moneda decat cea a contului tau;
  • comisioane pentru asigurari;
  • comisioane pentru operatiunile de transfer rapid de bani, in lei sau in valuta.

Asadar, dupa cum vezi, exista o multitudine de comisioane, pe care unele banci le aplica, iar altele nu. Astfel, trebuie sa tii cont de acestea inainte de a incheia orice contract, deoarece valoarea poate varia destul de mult de la o institutie la alta, in functie de politica acestora, valoarea tranzactiilor sau moneda in care se fac operatiunile.

Prin urmare, trebuie sa iei in calcul si aceste cheltuieli cu comisioanele atunci cand alegi banca cu care sa inchei un contract pentru diverse servicii si produse, astfel incat sa alegi cea mai avantajoasa oferta de pe piata, reusind, in acest fel, sa faci economii semnificative pe termen lung.



Surse foto: Pexels.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?