Ce inseamna independenta financiara si care sunt strategiile pe care le poti adopta

Ce inseamna independenta financiara si care sunt strategiile pe care le poti adopta
Gestionarea venitului Florin Mieila 03 Mai 2022 10:00

A fi independent financiar este cu siguranta un vis frumos. Din fericire, acest statut se poate atinge cu multa perseverenta si inteligenta cand vine vorba de finantele proprii.

Insa, exista etape clare pe care ar trebui sa le parcurgi daca vrei sa devii independent financiar si sa duci o viata lipsita de griji. In acest articol vei descoperi cateva dintre strategiile “destepte” pe care le propun consultantii cu experienta celor care vor sa isi planifice corect banii.

 Cuprins:

1. Ce inseamna independenta financiara?

Ce înseamnă independența financiară

Cu siguranta ca ai auzit in ultima vreme vorbindu-se de “independenta financiara”, fie in cercul de prieteni, fie pe la televizor. Acest concept presupune un nivel financiar satisfacator, cu venituri suficiente pentru ca fiecare luna sa fie acoperita din punct de vedere cheltuieli si dorinte personale. Educatia financiara este cea de la care se porneste cu gestionarea corecta a veniturilor sau resurselor personale.

A fi independent financiar inseamna sa te ancorezi intr-un proces de durata, sa ai rabdare, sa iti cresti in mod constant averea si sa si investesti. Fara doar si poate rezultatul final va fi unul satisfacator, mai ales daca vei observa ca nu este nevoie sa depui prea mult efort pentru a castiga acest statut.

2.  Care sunt avantajele strategiei 20-50-30 și cum iti poate fi de folos?

Care sunt avantajele strategiei 20-50-30 și cum îți poate fi de folos?

Analistii si consultantii financiari sunt cei care iti pot oferi informatii complete despre ce inseamna independenta financiara si cum se poate atinge. Printre strategiile care au dat rezultate de fiecare data se numara si optiunea “20-50-30”. In termeni simpli, aceasta strategie presupune:

  • 20% din venituri le poti economisi in fiecare luna, daca resursele permanente iti permit. Nu ar strica sa iti deschizi un cont de economii.
  • 50% inseamna cheltuielile lunare precum chiria sau rata la casa, utilitatile, mancarea, etc.
  • 30% din resursele financiare pe care le obtii in fiecare luna le poti indrepta catre dorintele tale. Aici poti include diverse achizitii precum imbracaminte, carti, iesiri in oras, etc.

Cu ajutorul acestei strategii poti rambursa un credit sau stinge alte datorii, daca respecti economisirea a 20% din venituri, lunar. Fara doar si poate, economiile se pot indrepta si catre investitiile “destepte”, cu riscuri cat mai mici.

3. Independenta financiara a femeilor – Sfaturi pentru o mai buna dramuire a banilor

Independența financiară a femeilor – Sfaturi pentru o mai bună drămuire a banilor

Se poate spune ca independenta financiara a femeilor este un subiect delicat. Insa, potrivit statisticilor, acestea reusesc sa economiseasca mai multi bani in comparatie cu barbatii.

A fi independenta financiar nu este dificil daca inveti sa iti planifici corect banii. Aici intra in discutie responsabilitatea si chibzuinta pentru a putea economisi in mod constant si opta pentru strategii corecte de cheltuire a resurselor financiare. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont daca vrei sa ai parte de independenta financiara in Romania:

Concentreaza-te pe educatie si investeste in cursuri de specialitate si pregatire. Certificarile si specializarile iti pot aduce mai multi bani la locul de munca.

Potentialul tau poate fi atins daca ai grija de sanatate. Poate parea ciudat, dar sanatatea si banii merg mana in mana. Alege un stil de viata sanatos in schimbul exceselor, sa poti da randament in ceea ce faci.

Evita cheltuirea banilor fara rost. Incearca mai bine sa economisesti si apoi sa te bucuri de lucruri cu adevarat importante.

Asadar, independenta financiara este un statut care se castiga in timp, cu chibzuinta, rabdare si multa vointa. Aceste aspecte nu doar ca te vor ajuta sa iti atingi obiectivele, dar vei avea satisfactii pe masura pentru mai mult timp.


Sursa foto: Pexels.com
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!