ROBOR - ce reprezinta acest indice si ce influenta are asupra creditelor tale?

ROBOR - ce reprezinta acest indice si ce influenta are asupra creditelor tale?
Totul despre credite Florin Mieila 03 Sept 2020 13:17

Creditele reprezinta un tip de tranzactie financiara si sunt practicate de sute sau chiar mii de ani. In formele lor actuale, sunt reglementate printr-o serie de norme si parametri. In Romania, unul dintre cei mai importanti factori care intra in calculul unui credit este indicele ROBOR.

In continuare, vei afla tot ceea ce trebuie sa stii despre acest indicator financiar si cum poti fi la curent cu evolutia sa.

1. Ce inseamna ROBOR

Potrivit definitiei, ROBOR (prescurtarea termenilor Romanian Interbank Offered Rate) reprezinta un indicator stabilit de Banca Nationala a Romaniei, cu ajutorul caruia bancile si alte institutii de creditare fixeaza ratele ce urmeaza sa fie platite de debitori. Acesta se aplica creditelor luate in lei si poate fi considerat un pret al banilor tradus in dobanda, care ajuta la intelegerea costului lichiditatilor pentru o moneda data.

ROBOR a aparut in anul 1995 si a avut, de-a lungul timpului, mai multe nume. Este calculat independent, de catre firma de informatii financiare Thomson Reuters, o entitate imputernicita de BNR in acest sens. Compania a fost infiintata in anul 1851 si se ocupa inclusiv de calcularea unor dobanzi de referinta precum LIBOR sau EURIBOR, care impacteaza economia la nivel global.

Exista indici echivalenti cu ROBOR si in alte state sau zone: EURIBOR pentru Euro, LIBOR pentru o serie de monede care includ dolarul american si lira, WIBOR pentru zlotul plonez, PRIBOR pentru coroana ceha sau BUBOR pentru forintul maghiar.

1.1. Cum se calculeaza valoarea ROBOR

Cum se calculeaza valoarea ROBOR

Valoarea acestui indice este comunicata in fiecare zi de Banca Nationala a Romaniei, dupa aflarea mediei aritmetice a cotatiilor aplicate de 10 institutii bancare selectate de BNR. Activitatile care se desfasoara in vederea stabilirii ratei de referinta sunt denumite Fixing, iar bancile selectionate se numesc Participanti la Fixing. Criteriile de selectie includ activitatea pe piata monetara interbancara, limitele pentru depozitele in lei acordate altor banci participante la Fixing sau limitele pe care alte institutii de credit le acorda institutiei respective. Lista cu participanti se modifica o data la 6 luni.

Participantii la Fixing sunt obligati sa desemneze angajati specializati, pregatiti in domeniul pietelor financiare, care sa furnizeze cotatiile pentru calcularea ROBOR, iar personalul ales pentru aceasta activitate trebuie sa aiba independenta decizionala fata de orice alt departament al bancii, inclusiv fata de cel de creditare. Pentru a asigura aceasta independenta, organizatiile participante la calculul ROBOR au coduri de conduita si desfasoara controale interne in privinta acestei activitati.

Conform site-ului Bancii Nationale a Romaniei, rata ROBOR este calculata ca "medie artimetica a ultimelor rate obtinute de fiecare Participant la Fixing pentru depozitele plasate cu 30 de minute inainte de Fixing, dupa eliminarea extremelor."1 Valorile extreme (cea mai scazuta si cea mai ridicata rata a dobanzii celor 10) sunt omise pentru ca acest indice sa fie cat mai relevant.

ROBOR este publicat de BNR in aceeasi zi, in maximum 5 minute de la finalizarea procesului de Fixing. Este important de retinut ca indicele nu este decis de BNR, ci este doar comunicat de aceasta.

Cu toate acestea, BNR are anumite drepturi in ceea ce priveste controlul ROBOR. De exemplu, in cazul in care ar depasi cu peste 25% nivelul ratei dobanzii pentru credit (Lombard) acordate institutiilor bancare de catre banca centrala, BNR este indreptatita sa suspende temporar calculul acestui indice, iar dobanzile ROBOR ar fi publicate dupa cum urmeaza: toate tipurile de ROBOR vor fi egale cu nivelul ratei dobanzii pentru creditul Lombard.

Rata Lombard este o rata a dobanzii fixata de o banca centrala, prin care aceasta ofera lichiditati pe termen scurt bancilor comerciale.

Valoarea indicelui este masurata infunctie de termenul de scadenta al creditului, rezultand astfel, mai multe tipuri de indici ROBOR:

  • termen de scadenta de o zi - ROBOR T/N, O/N
  • termen de scadenta de o saptamana - ROBOR 1W
  • termen de scadenta de o luna - ROBOR 1M
  • termen de scadenta de trei luni - ROBOR 3M
  • termen de scadenta de sase luni - ROBOR 6M
  • termen de scadenta de noua luni - ROBOR 9M
  • termen de scadenta de un an - ROBOR 12M

Aceste perioade se refera la intervalul de timp pentru care bancile isi acorda imprumuturi reciproc. Cele mai importante tipuri de indici sunt ROBOR 3M si ROBOR 6M, deoarece sunt cel mai des utilizate de catre institutiile bancare.

Dupa implementarea ROBOR, dobanzile variabile ale contractelor de creditare in lei sunt stabilite prin cumularea acestuia cu o marja fixa, aleasa de banca. De exemplu, daca pentru un credit ipotecar cu dobanda variabila, ROBOR la 6 luni este 2,5%, iar marja fixa a bancii este 2,4%, atunci va trebuie sa platesti o dobanda de 2,5%+2,4%= 4,9%.


1.2. Ce este ROBID

Spre deosebire de ROBOR, ROBID reprezinta rata la care o banca se arata dispusa sa faca un imprumut la o alta banca. Numele acestui indice este prescurtarea Romanian Interbank Bid Rate. ROBID este calculata de BNR ca "medie aritmetica a ultimelor rate ale fiecarui Participant la Fixing obtinute in baza depozitelor atrase cu 30 de minute inainte de Fixing, dupa eliminarea extremelor."3

Valoarea ROBID este importanta deoarece influenteaza lista de Participanti la Fixing si este corelata cu valoarea ROBOR.

1.3. Ce este IRCC

Incepand cu luna mai a anului 2019, la initiativa Guvernului Romaniei, a aparut un nou indice pentru calcularea creditelor, care vizeaza imprumuturile cu dobanda variabila pentru persoanele fizice. Acesta se numeste IRCC, prescurtarea de la Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor.

Acesta a aparut ca o masura la cresterea accelerata a indicelui ROBOR, care afecta semnificativ creditele cu dobanzi variabile. Mai exact, se aplica creditelor de consum, cardurilor de credit, imprumuturilor ipotecare si descoperirilor de cont care nu beneficiaza dobanda fixa, initiate incepand cu luna mai 2019. IRCC nu se aplica si creditelor Prima Casa, deoarece acestea sunt supuse unor reglementari specifice. Pentru Prima Casa, se aplica ROBOR 3M.

Indicele este calculat zilnic de catre Banca Nationala a Romaniei, dupa metoda stabilita de – Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. Conform BNR, acesta reprezinta "media ponderata a ratelor la depozite cu volumul tranzactiilor de pe piata monetara interbancara"2 intr-o zi. Asadar, creditele variabile vor avea dobanda compusa din IRCC si o marja fixa, adaugata de creditor pe toata durata contractului.

Noul indice poate aduce cateva beneficii pentru cei care au imprumuturi si care sunt informati cu privire la evolutia economica la nivel national.

1.4. Ce factori influenteaza indicele ROBOR

Deoarece ROBOR se calculeaza pe baza informatiilor furnizate de primele 10 banci existente pe piata (numite mai sus Participanti la Fixing), indicele este influentat de o multitudine de factori.

Inflatia

Acest termen se refera la cresterea generalizata a preturilor pentru bunurile si serviciile existente pe piata. In tarile cu economii libere, aceste costuri se pot modifica in orice moment. Fluctuatiile au efecte asupra puterii de cumparare a monedei nationale, asupra creditelor si a conturilor de economii. Pe scurt: cu cat preturile devin mai mari, cu atat vei avea o putere de cumparare mai scazuta cu banii tai.

De exemplu, majorarile salariale duc la o inclinatie spre cumparare mai mare a romanilor, din care rezulta scumpirea bunurilor si serviciilor, urmata de scaderea puterii de cumparare a monedei nationale, in acest caz, RON. Unul dintre efectele produse de acest fenomen este cresterea dobanzilor.

Nivelul scazut de lichiditati existent in piata

Cu cat banii care circula pe piata sunt mai putini, cu atat ei sunt mai valorosi. De aceea, dobanzile cresc odata cu scaderea lichiditatii. Dat fiind ca ROBOR reprezinta o rata medie a dobanzilor la care bancile din Romania isi acorda imprumuturi intre ele, acest indice este influentat in mod direct de nivelul de lichiditati disponibile. Deoarece bancile raman cu putini bani disponibili, se imprumuta de la altele la un pret mai ridicat (o dobanda mai mare).

Lichiditatile pot scadea pe piata in perioadele de colectare a taxelor si impozitelor de catre ANAF. In plus, inceputul fiecarei luni aduce cu el plata salariilor si a pensiilor si reprezinta un alt moment in care banii disponibili sunt mai putini. In plus, mai pot aparea dezechilibre atunci cand BNR vinde lei, cu scopul de a proteja cursul de schimb valutar.

Politica monetara

Politica monetara

De exemplu, ratele de dobanda stabilite de BNR influenteaza ROBOR in ceea ce priveste scadentele scurte, deoarece operatiunile Bancii Nationale sunt organizate pentru termene de o saptamana.

Operatiunile de pe piata, facilitatile oferite de BNR sau mecanismul Rezervelor minime obligatorii sunt alti factori de politica monetara care pot afecta nivelul ROBOR.

Politica fiscala

Masurile de fiscalitate au consecinte semnificative in ceea ce priveste ROBOR, deoarece pot creste inflatia, economia sau deficitele externe. Spre exemplu, autoritatile pot decide masuri de relaxare fiscala, iar odata cu reducerea taxelor si impozitelor este alimentat consumul, ce poate duce la cresterea ratei inflatiei si a dobanzilor.

De altfel, orice decizie confuza a guvernantilor poate produce un val de temeri in randul bancilor, care isi retrag lichiditatile, ca masura de preventie a pierderilor in cazul unei crize financiare.

Un alt aspect interesant este faptul ca bancile nu sunt interesate sa influenteze nivelul ROBOR. Chiar daca veniturile ar creste prin ridicarea dobanzilor, cresc si costurile odata cu ele, deoarece bancile s-ar finanta mai scump pe pietele financiare. De aceea, ROBOR este dictat, de fapt, de conditiile economice. In consecinta, oricat de pregatiti ar fi analistii care lucreaza in domeniu, previziunile pentru rata de dobanda medie sunt dificil de realizat, data fiind multitudinea de factori care o influenteaza.

2. Cum poti afla care este valoarea ROBOR si evolutia sa

Daca te intrebi din ce surse sigure poti afla date despre aceasta rata de referinta, atunci trebuie sa stii ca valorile ROBOR si IRCC sunt publicate atat pe platforma Thomson Reuters, cat si pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei, unde sunt anuntate zilnic, la ora 11:00.

De asemenea, pentru a afla mai multe despre evolutia pe termen scurt sau pe termen lung a ROBOR, este suficient sa faci o scurta cautare pe Internet, unde vei gasi mai multe siteuri care iti prezinta istoricul indicelui. Pe baza acestor trenduri, poti estima ce urmeaza sa se intample in viitorul apropiat si poti calcula oportunitatea obtinerii unui credit.

3. De ce este utila aflarea valorii indicelui ROBOR

Existenta ROBOR prezinta o serie de avantaje pentru partile implicate in economia de piata. Acest indicator ofera un suport informativ pentru clienti si investitori, la nivel local si international, in ceea ce priveste nivelul dobanzilor de referinta pentru diverse tipuri de credite.

Cel mai important beneficiu este protectia pe care o ofera clientilor impotriva cresterii dobanzilor ratelor la credite in mod nejustificat.

De asemenea, asigura transparentizarea modului in care se stabileste costul creditelor. Astfel, clientii au posibilitatea sa compare optiunile de credit existente pe piata ale diverselor banci sau institutii financiare. De exemplu, vei sti ce credit pe termen scurt este mai avantajos pentru tine.

Un alt avantaj il reprezinta aderarea la reglementarile existente in Europa cu privire la dobanzile de referinta pentru imprumuturi cu dobanda variabila.

Asadar, interesul tau pentru ROBOR nu iti poate aduce decat beneficii. Cu cat te pastrezi mai informat in legatura cu evolutia economica a tarii si, implicit, a indicelui ROBOR, cu atat vei fi mai capabil sa iei deciziile profitabile pentru tine. Alegerea unui credit pe loc, a unei linii de finantare pentru Prima Casa sau pentru nevoi personale poate fi facuta in mod avantajos, daca esti la curent cu evolutia acestor indicatori.

Note:

1. Reguli privind stabilirea ratelor de referinta ROBID si ROBOR (operationale incepand cu data de 11 noiembrie 2019), document publicat pe site-ul oficial al Bancii Nationale a Romaniei: https://www.bnro.ro/files/d/Legislatie/Regmon/RRR_11nov19.pdf

2. Reguli privind calcularea si publicarea indicelui zilnic si a indicelui de referinta trimestrial, document publicat pe site-ul oficial al Bancii Nationale a Romaniei:

3. Reguli privind stabilirea ratelor de referinta ROBID si ROBOR (operationale incepand cu data de 11 noiembrie 2019), document publicat pe site-ul oficial al Bancii Nationale a Romaniei



Surse foto: pexels.com,shutterstock.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de un credit? Aplica acum online!
Aplica acum online!