Rolul creditului in economie si in viata oamenilor: trasaturi, functii si tipuri de imprumuturi

Rolul creditului in economie si in viata oamenilor: trasaturi, functii si tipuri de imprumuturi
Investitiile prin credit Florin Mieila 01 Feb 2022 10:00

Este cunoscut faptul ca activitatea de creditare e un factor important al cresterii economice. Daca bancile nu crediteaza, nu se declanseaza efectul de multiplicare a circuitului banilor in economie. Creditarea alimenteaza cresterea economica, permitand intreprinderilor sa investeasca mai mult decat suma pe care o au disponibila, populatiei sa achizitioneze case si bunuri fara a economisi intregul cost al acestora in avans, iar guvernelor sa isi gestioneze adecvat politica bugetara si sa investeasca in proiectele de infrastructura necesare pentru sustinerea economiei.

Un credit urgent suplineste suma de bani necesara pentru a achita facturile curente sau pentru cumparaturi urgente. Astfel, se permite disponibilizarea de fonduri lichide pentru investitii sau activitati curente. In acest material iti vom prezenta toate aspectele ce privesc un credit.

Cuprins:

1. Rolul creditului in economie si trasaturile sale

In orice operatiune de credit sunt implicate doua entitati: creditorul (cel care acorda creditul) si debitorul (cel care solicita imprumutul), lucru valabil atat pentru institutiile bancare, cat si pentru IFN-uri. Un element esential al creditului il reprezinta schimbul in timp, care se refera la intervalul de timp dintre data primirii sumei si cea a restituirii banilor. In tot acest interval de timp, se va plati o dobanda concretizata in suma de bani platita de catre debitor creditorului sau pentru creditul acordat pe un timp determinat. 

Rata dobanzii este pretul pentru a dispune de o anumita suma. Aceasta este calculata in functie de rata profitului si de rata inflatiei. Inflatia reprezinta deprecierea monedei. Data la care este restituita suma imprumutata se numeste scadenta. Unele banci ofera si o perioada de gratie, adica un interval de timp intre momentul accesarii creditului si inceperea rambursarii sale. 

2. Rolul creditului in economie si in viata oamenilor: functiile creditului

Pe fondul dezvoltarii economico-sociale, creditul a capatat un rol tot mai important si si-a diversificat functiile. El reprezinta, de fapt, unul dintre motoarele principale ale angrenajului economico-social, motiv pentru care observam ca indeplineste urmatoarele functii:

  • Functia distributiva - creditul mobilizeaza resursele banesti disponibile la un moment dat in economie, redistribuindu-le prin acordarea de imprumuturi spre anumite sectoare sau domenii de activitate. Altfel spus, banii imprumutati sunt investiti in domeniile care au nevoie de mijloace de finantare.
  • Functia de transfer a economiilor in investitii - economiile unei persoane sunt puse la dispozitia celor cu spirit intreprinzator, asigurand, astfel, transformarea economiilor, astfel sterile, in investitii. Economisirea fara investire are drept rezultat recesiunea economica. In acest caz, banca intermediaza intre cel care detine banii si cel care are o idee si necesita fonduri pentru a o pune in practica.
  • Functia de control - la acordarea creditului prin banca este verificat cum urmeaza a fi utilizata suma primita de catre intreprinzator, jucand un rol de diminuare a initiativelor nerentabile. 
  • Functia de emisiune monetara - cu diversificarea tehnicii de plata (virament, cec, trata etc.) s-a ajuns la diminuarea folosirii numerarului. Astfel, s-au redus cheltuielile cu circulatia banilor, noile tehnici si instrumente de plata facand fata cresterii volumului de tranzactii.
  • Functia de reflectare si stimulare a eficientei activitatii agentilor economici - prin intermediul creditului se pot stimula agentii cu activitate profitabila, acordandu-li-se credite fara restrictii, in acelasi timp cu restrictionarea creditelor la agentii cu deficiente de gestiune si rau-platnici.

Constatam faptul ca creditul contribuie la stabilitatea preturilor, este un factor de crestere a vitezei de rotatie a banilor, sprijina comertul exterior si finanteaza deficitul bugetar al statului.

3. Rolul creditului in viata oamenilor: tipuri de credit

Rolul creditului in viata oamenilor: tipuri de credit

Diversitatea formelor in care se manifesta creditul, a dus la mai multe criterii de clasificare a acestuia, dintre care se disting:

a) Dupa natura economica si participantii la creditare:

  • Creditul comercial - consta in acordarea de credit sub forma de marfa in baza unui contract comercial incheiat intre creditor si vanzator
  • Creditul bancar - banca sau IFN-ul acorda un imprumut in schimbul unui angajament de rambursare viitoare, insotit de plata unei anumite dobanzi
  • Creditul de consum - se refera la orice alt credit in afara creditului pentru investitii imobiliare
  • Creditul obligatar - are un numar mai mare de creditori. Debitorul isi plateste creditorul prin intermediul obligatiilor pe care creditorul le poate vinde cand doreste pentru a obtine lichiditati

b) Dupa calitatea debitorului:

  • Creditul acordat persoanelor fizice
  • Creditul acordat persoanelor juridice

c) Dupa scopul acordarii creditului:

  • Creditul de productie
  • Creditul de circulatie 
  • Creditul de consum

d) Dupa perioada de creditare:

Pentru problemele urgente care necesita finantare imediata, institutiile financiare nebancare reprezinta solutia. Ele pot facilita credite online, credite fulger sau credite doar cu buletinul, care pot fi accesate cu usurinta, chiar de pe telefonul tau mobil sau de pe laptop.



Surse foto: Freepik.com,Shutterstock.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?