Credit ipotecar vs prima casa - Informatii utile pentru cei care vor sa-si cumpere locuinta

Credit ipotecar vs prima casa - Informatii utile pentru cei care vor sa-si cumpere locuinta
Tipuri de credite Florin Mieila 15 Iul 2021 10:05

Procurarea unei locuinte reprezinta piatra de baza a organizarii familiilor din Romania in conditiile in care chiriile au ajuns la valori impresionante, de multe ori depasind o potentiala rata platita pentru incheierea unui credit pentru achizitionarea unei case. In oferta institutiilor financiare din Romania exista doua solutii ce pot fi accesate de catre cei interesati sa obtina o suma de bani pentru cumpararea unei locuinte noi sau nu.

Aceste doua solutii sunt creditul ipotecar si cel obtinut prin programul Noua Casa, ambele avand anumite avantaje de care se pot bucura potentialii clienti. Alegerea trebuie sa fie facuta in cunostinta de cauza, dupa o informare aprofundata, deoarece sunt implicate sume de bani importante, care vor fi returnate pe parcursul a zeci de ani.

In articolul de mai jos vei afla ce este un credit ipotecar si cum functioneaza programul Noua Casa, care sunt avantajele si dezavantajele celor doua forme de imprumut, precum si noutatile introduse de Guvernul Romaniei in programul de ajutorare a familiilor ce urmaresc sa-si achizitioneze pentru prima data o locuinta.

Cuprins:

1. Creditul ipotecar versus prima casa - Avantaje si dezavantaje

Creditul ipotecar este un tip de imprumut ce poate fi accesat atat de persoane fizice, cat si de cele juridice, prin care se poate obtine o suma importanta folosita pentru achizitionarea sau construirea unei locuinte. Banca care acorda imprumutul va primi garantie locuinta cumparata sau construita, nefiind necesara prezenta altor garantii.

Printre avantajele sale se numara posibilitatea rambursarii pe o perioada mai lunga de timp decat programul Noua Casa (pana la 35 de ani), acceptarea veniturilor provenite din diverse activitati (salarii, pensii, chirii, drepturi de autor etc.), acceptarea unor debitori care nu sunt rude de gradul 1 si posibilitatea primirii unei perioade de gratie in care nu se fac plati. Ca dezavantaje se numara dobanda putin mai mare fata de programul Noua Casa, precum si avansul minim mai mare cerut (15% pentru creditele in lei si 40% pentru creditele in euro).

Programul Noua Casa a fost introdus de statul roman pentru a usura achizitionarea unei prime locuinte de catre cetatenii romani prin garantarea imprumutului. Datorita acestei garantii bancile ofera dobanzi mai mici, pentru ca riscurile de neplata sunt practic inexistente. Alte avantaje ale acestui program sunt urmatoarele:

  • Avansul minim cerut de catre banci (5% pentru locuintele pana la 70000 de euro si 15% pentru cele intre 70000 si 140000 de euro daca au maximum 5 ani vechime);
  • Taxele notariale sunt minime, iar singurul comision platit este cel catre Fondul National de Garantare;
  • Posibilitatea accesarii programului si de catre persoane cu venituri foarte mici, chiar si cu cei care primesc salariu minim pe economie.

Dezavantajele sunt destul de numeroase si ele, ceea ce face ca multi potentiali clienti sa se indrepte mai mult catre creditul ipotecar:

  • Durata mai lunga de acordare din cauza birocratiei excesive (durata medie de la depunerea actelor pana la primirea banilor este aproximativ 60 de zile) poate sa duca la pierderea unei ocazii favarobile;
  • Nu poate fi accesat de catre persoanele juridice;
  • Locuinta achizitionata prin acest program nu poate fi inchiriata, modificata sau transformata in sediu de firma decat dupa primirea unor acorduri din partea bancilor si a fondului de garantare;
  • Nu poate fi accesat pentru construirea unei case, ci doar pentru cumpararea uneia gata facute;
  • Dobanda este intotdeauna variabila, ceea ce face ca pe timp lung rata posibil sa creasca foarte mult.

2. Ce aduce nou programul Noua Casa vs. Ipotecar?

Ce aduce nou programul Noua Casa vs. Ipotecar?

In anul 2021 statul roman sprijina persoanele interesate de achizitionarea unei prime locuinte prin intermediul acestui program, care este practic o varianta imbunatatita a vechiului program Prima Casa. Modificarile aduse programului au fost implementate pentru a usura accesarea creditului, conditiile in care acesta este acordat, schimbandu-se in favoarea celui care doreste sa imprumute:

  • plafonul maxim de garantare a fost crescut pana la 140000 de euro in cazul locuintelor mai noi de 5 ani de zile, existad chiar si posibilitatea acordarii unui imprumut mai mare, daca persoana suplimenteaza suma din fonduri proprii sau prin accesarea unui credit rapid doar cu buletinul;
  • comisionul de garantare a fost diminuat de la 0,40% la 0,30% din soldul garantiei;
  • avansul minim este de 5% pentru locuinte pana in 70000 de euro si 15% pentru cele intre 70000 si 140000;
  • nivelul de garantare este de 50% pentru locuintele mai vechi de 60 de ani si 60% pentru cele mai noi, de 10 ani.

In concluzie, accesarea unui credit pentru achizitionarea unei locuinte trebuie facuta dupa punerea in balanta a tuturor avantajelor si dezavantajelor fiecarei forme de imprumut, ambele fiind potrivite in anumite imprejurari.



Surse foto: Shutterstock.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de un credit? Aplica acum online!
Aplica acum online!