Pareri criptomonede, evolutie criptomonede, afaceri, ghiduri pentru incepatori, liste criptomonede, brokeri, previziuni, criptomonede romanesti, toate aceste cautari impanzesc internetul de la un capat la altul si le dau dureri de cap sau o doza de entuziasm incepatorilor, iar criptomonedele au ajuns sa fie unele dintre cele mai populare si controversate elemente ,,exotice’’ din cautarile Google, alaturi de alti guru ai criptomonedelor si celebritatile care le promoveaza.
Cel putin o data pe an auzi povestile celor care raman miliardari doar pe foaie, pentru ca in realitate au uitat parola si au epuizat toate incercarile sau povestea unui om care s-a imbogatit peste noapte pentru ca investise in gluma acum cativa ani. Cu o popularitate ascendenta, criptomonedele atrag si starnesc controverse deopotriva, unii isi ocupa tot timpul liber, altii le gasesc locul in afaceri, dar inainte de a testa aceasta piata, este nevoie de un research amanuntit si investitii cat mai reduse, deoarece criptomonedele sunt extrem de volatile, iar in lipsa reglementarilor, riscurile nu sunt marunte.
- 1. Criptomonedele: Cum le-ai explica bunicilor ce sunt si cum se folosesc?
- 2. Ce sunt criptomonedele, cum functioneaza un blockchain si cum se fac tranzactiile?
- 3. Criptomonedele sunt centralizate sau descentralizate? Riscurile investitiilor in cripto si nevoia reglementarilor
1. Criptomonedele: Cum le-ai explica bunicilor ce sunt si cum se folosesc?
Daca bunicii ar auzi o stire despre criptomonede, la prima incercare ar fi cam greu sa le explici in detaliu ce fac criptomonedele si cum functioneaza. Dar daca te intreaba, le poti spune ca sunt metode alternative de plata. Cei care le-au creat au visat la o piata descentralizata si o lume in care nu exista banci. In lipsa unui registru si in absenta unei institutii care intermediaza tranzactiile, criptomonedele au oferit promisiunea unor tranzactii simplificate, dobanzi mai mici si mai multa transparenta.
Totusi ar trebuie sa le spui si ca o criptomoneda este destul de volatila, iar investitiile in lipsa unui research bine intemeiat pot provoca pagube destul de mari. Din aceste considerente, cei care isi propun sa investeasca pentru prima data sunt sfatuiti sa investeasca doar sume mici pe care le pot pierde. Totodata, utilizarea practica le da multor pasionati batai de cap, pentru ca retragerea banilor si convertirea lor in monede standard poate fi destul de dificila si oricat de bine ar suna descentralizarea pentru unii, lipsa reglementarilor si absenta ingerintei unor institutii care garanteaza siguranta poate impune riscuri destul de mari pentru cei care tranzactioneaza.
Trading-ul este destul de riscant si aici intervine nevoia platformelor precum exchange-urile credibile monitorizate. Ele au rolul de a intermedia tranzactiile dintre multi utilizatori si ofera posibilitatea convertirii, totusi optiunea de a converti criptovaluta in monede clasice este destul de problematica pentru ca in numeroase cazuri, foarte putine exchange-uri accepta transferul bancar, iar cea mai complicata parte tine de scoaterea banilor “reali". Piata criptomonedelor este impanzita de noi si noi monede, iar atentia trebuie sa fie directionata spre optiunile credibile si sigure care au pastrat in timp o linie ascendenta, pentru ca investitiile facute impulsiv pot genera pierderi majore.
2. Ce sunt criptomonedele, cum functioneaza un blockchain si cum se fac tranzactiile?
4 din 10 romani au in acest moment sau au avut pana in 2022 criptomonede. In prezent, criptomonedele ocupa un loc fruntas in trending si totul a inceput in 2008 cand a fost lansat primul criptoactiv, Bitcoin. Acest Bitcoin a fost conceput ca o metoda alternativa de plata, ca un raspuns pentru monedele clasice emise de banci. Conform datelor furnizate de raportul emis de Parlamentul European, desi pana in 2020 existau 5600 de criptovalute, valoarea totala estimata era de 250 de miliarde de EUR, o valoare destul de redusa fata de cea a monedelor clasice. Aceasta valoare scazuta este in mare parte datorata riscurilor pe care le prezinta in investitii in raport cu o moneda clasica, alaturi de limitarile utilizarii practice.
Cand vorbim despre criptomonede, nu putem omite elementele cheie conectate de acestea precum blockchain-ul, wallet-ul sau portofelul electronic si exchange-urile care promit schimburi si tranzactii mai sigure. Totodata, descentralizarea este un element cheie, acest segment poate fi vazut prin vizorul unui IFN, dar nu unul care ofera un credit fulger, ci cresteri fulger care pot spori investitiile. Blockchain-ul sau lantul de tranzactii reprezinta o retea uriasa de tranzactii inregistrate. Acest blockchain ofera informatii despre fiecare bitcoin minat si intreg parcursul sau. Astfel, din prima faza, un bitcoin este inregistrat si urmarit in toate stadiile. In comparatie cu sistemele clasice, un blockchain ofera promisiunea unor comisione reduse si mai multa transparenta Cum intreaga retea este bine criptata si fiecare wallet este la vedere, acest sistem ar trebui sa ofere mai multa transparenta si sa mentina sau sa ofere siguranta pe care o poate oferi o banca standard.
Un wallet sau un portofel electronic este obtinut in urma crearii unui cont si este elementar in orice tranzactie. Portofelul poate fi de doua feluri: conectat sau deconectat. Cel conectat la internet este generat la crearea unui cont pe un site care vinde criptomonede iar tranzactiile, vanzarile si achizitiile sunt realizate prin intermediul acestui tip de portofel. Cum siguranta este esentiala, un singur portofel, unul conectat, nu este suficient si aici intervine necesitatea unui portofel deconectat de la internet, unul de forma unui stick. In urma unei tranzactii, este recomandata de fiecare data mutarea pe un portofel deconectat. Acest portofel fizic le ofera utilizatorilor mai multa siguranta, deoarece este greu de accesat de o alta persoana, nu poate fi spart, vine cu parola si un sistem de securitate mai complex.
Un exchange se rezuma la o forma de intermediere necesara atunci cand sunt cumparate sau vandute criptomonedele, iar cele mai numeroase platforme de acest tip sunt cele din SUA. Aceste platforme au fost, in linii generale, concepute pentru cei care fac tranzactii cu profit. Intotdeauna este nevoie de alegerea site-urilor credibile precum exchange-urile din strainatate monitorizate de diverse organisme financiare ale statelor in care activeaza. Aceste platforme au rolul de a intermedia tranzactiile unui numar urias de utilizatori si unele ofera si posibilitatea convertirii in monede emise de bancile centrale. Desi suna bine, cel mai complicat pas tine de extragerea banilor reali deoarece, in mare parte, exchange-urile nu permit transferul bancar.
3. Criptomonedele sunt centralizate sau descentralizate? Riscurile investitiilor in cripto si nevoia reglementarilor
Cum ar arata un viitor fara banci, o lume descentralizata in care tranzactiile intre doua parti sunt simplificate si nu au nevoie de intermediari? Cam asta a fost idealul de la care au pornit creatorii criptomonedelor. Cu portofelele la vedere si dobanzi mai mici, criptomonedele au inceput sa asalteze in ultimii ani internetul si sa atraga din ce in ce mai multi oameni care vad descentralizarea drept un ideal sau sunt pur si simplu atrasi de isteria si atentia pe care le atrag popularele monede care se termina in coin.
Intr-o discutie despre centralizare vs descentralizare, siguranta este cea mai importanta. Bancile sunt recunoscute pentru siguranta pe care le-o ofera oamenilor in schimbul comisioanelor percepute. Blockchain-ul a venit ca un raspuns, o alternativa care si-a propus sa pastreze siguranta si sa promita dobanzi mai mici, fara a fi nevoie de intermediari in tranzactii. Descentralizarea, la baza, tine de absenta registrului sau institutiilor centrale prin excluderea intermediarilor si simplificarea tranzactiilor. Precum un IFN care ofera un credit online urgent, un blockchain este tot o retea nebancara, dar una destinata investitiilor. Un alt avantaj tine de faptul ca portofelele sunt la vedere, exchange-urile pot vedea cine se afla in spatele unui portofel si anumite portofele care ascund tranzactii problematice pot fi marcate pentru frauda.
In linii mari, descentralizarea poate suna bine, dar lucrurile nu sunt tocmai roz. In absenta reglementarilor, siguranta nu pare a fi niciodata totala. In ansamblu, Bitcoin-ul este cea mai transparenta moneda de pe piata cripto, insa sunt si multe monede problematice. In general, transparenta si siguranta unei monede sunt raportate la numarul mare de utilizatori, dar hackerii impanzesc plarformele, iar portofelele conectate la internet pot fi usor vizate de acestia.
Chiar daca o retea descentralizata promite dobanzi mai mici, iar criptomonedele nu sunt afectate de inflatie precum monedele emise de bancile centrale, unele monede percep dobanzi destul de mari, iar cei care nu citesc bine toate detaliile pana la capat, se trezesc cu dobanzi mai mari decat suma plasata. Un alt mare dezavantaj tine de fluctuatiile uriase. Desi monedele care au atins o ascensiune si ofera mai multa credibilitate au avut in spate o tehnologie buna, fluctuatiile majore pot genera pierderi destul de mari. In aceeasi masura, se recomanda citirea detaliilor despre dobanzi cu atentie maxima, pentru a evita situatiile in care dobanda este mai mare decat suma depusa.
Pe langa riscurile individuale, la scara larga, conform raportului oferit de Parlamentul European, criptomonedele pot starni instabilitatea financiara, manipulari ale pietei si criminalitate financiara. In aceeasi masura, un alt risc major tine de amprenta mare asupra mediului din spatele tehnologiilor folosite prin consumul imens de electricitate care echivaleaza consumul unei intregi tari de dimensiuni moderate.
In cele din urma, UE ar urma sa introduca reguli benefice concepute pentru o piata mai sustenabila de criptoactive in vederea limitarii amenintarilor din prezent, reguli care au in vedere sporirea sigurantei legale si protectia consumatorilor. Un lucru este cert, fiecare om care isi propune sa investeasca trebuie sa faca un research temeinic, sa ia in calcul toate riscurile si sa nu investeasca sume pe care nu le poate pierde, deoarece piata cripto ramane marcata de o volatilitate majora.
Surse foto: Unsplash.com