Cu siguranta te-ai lovit, la un moment dat, de notiunea de inflatie, si poate nu ai stiut ce este sau cum iti poate afecta viata la nivel financiar – de aceea, este esential sa cunosti detalii utile si informatii folositoare si necesare despre acest subiect. Chiar daca nu ai avut contact pana acum cu asa ceva, in mod cert te vei intalni, in viitor, cu aceasta tema, intr-o forma sau alta. Pentru a fi realmente pregatit, este recomandat sa te documentezi si sa afli cateva lucruri semnificative despre aceasta zona economica.
Dn acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre inflatie si de ce este acesta un subiect important pentru tine.
- 1. Ce este inflatia - definitie si clasificare
- 1.1. 1.1. Ce este inflatia negativa (deflatia)?
- 2. Rata inflatiei – Cum se calculeaza?
- 3. Cum te poate afecta modificarea indicelui de inflatie?
1. Ce este inflatia - definitie si clasificare
Potrivit definitiei, inflatia reprezinta o crestere generalizata a preturilor in economia de piata a unui stat – fie ca este vorba despre bunuri sau produse, fie despre anumite servicii. Costurile acestora se pot modifica in permanenta, iar acest lucru poate influenta atat comportamentul producatorilor, cat si pe cel al distribuitorilor si al cumparatorilor.
Acest fenomen reprezinta un dezechilibru important, care poate afecta nenumarate aspecte economice. Nu este un lucru asupra caruia poti actiona in mod direct, insa el are efecte concret pentru tine, din mai multe puncte de vedere.
Exista numeroase cauze care pot genera aceasta manifestare economica, iar factorii declansatori pot fi diferiti, in functie de caracteristicile lor. Astfel, inflatia se imparte in mai multe categorii:
Monetara
Aceasta are loc atunci cand cantitatea de moneda emisa intr-un stat creste si genereaza, la randul ei, cresterea cererii pe piata. Este un raport strans intre cei doi factori, fiindca se influenteaza reciproc, in mod constant.
Astfel, lichiditatile puse in piata duc la o cerere mai mare – cu cat exista mai multi bani pusi in functiune, cu atat cumparatorii au la dispozitie mai multe resurse financiare pe care le pot folosi pentru a achizitiona produse sau servicii.
Acest tip de inflatie tine de 4 factori care o influenteaza in mod direct si matematic: masa monetara, viteza de circulatie a monedei, nivelul general al preturilor si volumul tranzactiilor. Daca se tine cont de aceste notiuni de baza, se poate observa o legatura proportionala si interdependenta lor.
Monetara
Aceasta are loc atunci cand cantitatea de moneda emisa intr-un stat creste si genereaza, la randul ei, cresterea cererii pe piata. Este un raport strans intre cei doi factori, fiindca se influenteaza reciproc, in mod constant.
Astfel, lichiditatile puse in piata duc la o cerere mai mare – cu cat exista mai multi bani pusi in functiune, cu atat cumparatorii au la dispozitie mai multe resurse financiare pe care le pot folosi pentru a achizitiona produse sau servicii.
Acest tip de inflatie tine de 4 factori care o influenteaza in mod direct si matematic: masa monetara, viteza de circulatie a monedei, nivelul general al preturilor si volumul tranzactiilor. Daca se tine cont de aceste notiuni de baza, se poate observa o legatura proportionala si interdependenta lor.
Importata
Importul este o esentiala sursa de venit si de comert, fiind una dintre principalele operatiuni care se desfasoara pe piata de marfuri. Dat fiind ca nivelul de cerere a consumatorilor creste considerabil, iar preferintele si gusturile lor se ramifica din ce in ce mai mult, productia proprie a unui stat nu poate, deseori, sa faca fata acestui fenomen.
De aceea, nenumarate tari au o capacitate mai mare de import decat de export. Inflatia importata se afla in stransa legatura cu acest lucru, fiindca poate aparea in cazul in care preturile de peste granita cresc. Astfel, in momentul in care ele se modifica si iau amploare, si costurile la nivel intern trebuie sa se alinieze acestei tendinte, pentru a putea face fata.
Bazata pe: – Cresterea cererii
Aceasta are loc atunci cand cererea este mai mare decat oferta, iar excesul nu poate fi saturat la un nivel optim. Cererea poate creste, ca in cazul inflatiei monetare, atunci cand masa monetara sporeste, la randul ei.
Totusi, mai exista o serie de situatii in care acest fenomen poate avea loc, independent de cursul, cantitatea si evolutia monedei:
- • Cresc veniturile populatiei si, deci, puterea de cumparare
- • Salariile si remuneratiile cresc la nivel national
- • Gradul de productivitate interna poate spori
– Cresterea costurilor
Inflatia prin costuri inseamna cresterea preturilor de productie, care, mai apoi, au efect asupra intregului sistem economic. Productia poate avea de suferit in acest caz, deoarece costurile materiilor prime necesare nu mai pot fi suportate de catre producatori. Asadar, marfurile si serviciile se vor imputina, iar oferta va fi mai saraca. De aceea, inclusiv costurile efective ale fiecarui bun in parte vor creste proportional.
– Alte structuri
Inflatia prin structuri se intalneste frecvent la statele care aplica un regim economic monopolist sau oligopolist. Aceasta abordare influenteaza modul in care se efectueaza productia si distribuirea produselor si a serviciilor.
Concurenta este, la randul ei, controlata si nu se poate manifesta ca in cazul unei economii de piata cu caracter liber. In acest caz, preturile vor creste ca o consecinta a acestui tip de perspectiva specifica.
De asemenea, exista mai multe forme de inflatie, in functie de nivelul ei:
- Inflatia linistita – crestere treptata si constanta, de pana la 3%
- Inflatia moderata – crestere anuala cu 15-30%
- Criza inflationista – atunci cand rata anuala depaseste 40%, pe parcursul a cel putin doi ani consecutivi
- Inflatia rapida – crestere anuala care tinde catre 10%
- Inflatia galopanta – crestere anuala care depaseste 10%
- Hiperinflatia – crestere lunara de peste 50%
Asadar, exista mai multe moduri prin care se poate ajunge intr-o astfel de situatie – inflatia este un fenomen care apare in orice economie de piata, deoarece este imposibil de ajuns la echilibrul perfect intre cerere si oferta.
1.1. 1.1. Ce este inflatia negativa (deflatia)?
Definitia inflatiei negative (numita si deflatie) este simpla – procesul prin care preturile scad la nivel economic. Acest lucru se poate intampla pentru ca productia este mai numeroasa decat cererea, insa este posibila aparitia deflatiei si in cazul in care puterea de cumparare a monedei creste brusc.
Totusi, pe langa aceste doua motive principale, mai exista si alte cauze probabile ce pot genera o inflatie negativa – putini bani aflati in circulatie (fapt care creste valoarea banilor si scade costurile), cererea scazuta (fapt care determina producatorii sa scada valoarea produselor, pentru a fi cumparate), si diminuarea dorintei de a cheltui (in situatia in care populatia nu mai este dispusa sa achizitioneze la fel de mult ca inainte).
Daca se ajunge intr-un astfel de context economic, consecintele pot fi diverse: somaj, recesiune sau criza financiara.
Somajul poate fi cauzat de faptul ca anumite companii se vor confrunta cu necesitatea de a face restructurari si ajustari bugetare, cu scopul de a se pastra pe linia de plutire intr-o astfel de perioada dificila. Este o situatie greu de gestionat, deoarece angajatii sunt si potentiali cumparatori, care, odata ce nu vor mai avea acelasi venit, vor fi nevoiti sa reduca din cheltuieli, contribuind si mai mult la scaderea cererii efective. Aceasta reactie in lant poarta numele de spirala deflationista si poate fi greu de inlaturat, odata ce se instaleaza in economie.
Inflatia negativa este un fenomen prin care pot fi afectate numeroase domenii de activitate care au legatura cu jobul tau, cheltuielile zilnice, orice credit pe care il ai sau vrei sa-l faci, dar si eventualele afaceri sau investitii – este important sa stii ce inseamna toate aceste lucruri si sa actionezi in cunostinta de cauza.
Chiar daca identifici o astfel de tendinta in Romania sau la nivel mondial, este recomandat sa acorzi o importanta deosebita acestor factori aflati in continua schimbare.
2. Rata inflatiei – Cum se calculeaza?
Rata inflatiei inseamna, de fapt, o operatie matematica si se calculeaza, de regula, lunar sau anual. Astfel, in cazul celei lunare, se evalueaza cresterea preturilor fata de luna precedenta, iar in cazul celei anuale, se fac calculele in ultima luna a anului, comparativ cu cea din anul anterior.
Prin aceasta metoda se pot observa eventualele transformari ale costurilor specifice produselor sau anumitor servicii. In Romania, Institutul National de Statistica obisnuieste sa calculeze rata inflatiei la un interval de zece zile, prin indicele preturilor de consum (IPC). Acesta este un indicator economic ce are rolul de a masura evolutia tarifelor unor bunuri de consum uzuale (care se intalnesc in orice gospodarie), raportata la o anumita perioada, in comparatie cu o aceeasi perioada calendaristica, situata anterior din punct de vedere temporal (numita perioada de referinta).
Asadar, calculul efectiv al acestui IPC se bazeaza pe colectarea unui numar total de 60.000 de preturi, selectate dintr-o serie de 6000 de unitati comerciale sau de consum. Fie ca este vorba despre magazine sau firme prestatoare de servicii, fie ca este studiata rata la nivelul utilitatilor (precum energia electrica, termica, sau altele), efectele sunt usor de remarcat pe piata de profil.
Exista, de altfel, si alte tipuri de indici, precum IPP sau IGP (indicele preturilor de productie si indicele general al preturilor). Primul masoara preturile produselor finite, gata de a fi puse la vanzare, iar cel de-al doilea cumuleaza toate tarifele existente in economie, atat la nivelul gospodariilor, cat si la cel al proceselor de productie.
Prin urmare, rata si indicii de inflatie sunt notiuni importante, abordate dintr-o perspectiva matematica si financiara, ce pot avea un efect considerabil asupra evolutiei economiei generale a unui stat.
3. Cum te poate afecta modificarea indicelui de inflatie?
Desi inflatia este, aparent, un fenomen macroeconomic, el isi poate face simtita prezenta si la nivel mai mic, cel al consumatorului. Astfel, el te poate afecta in mai multe privinte, fiindca are ecou in nenumarate aspecte care tin de viata cotidiana.
De exemplu, cea mai frecventa consecinta este aceea a cresterii preturilor – cu siguranta vei simti ce inseamna acest lucru la nivel de cheltuieli lunare si anuale. In cazul in care venitul tau ramane constant, este imposibil sa nu sesizezi o schimbare atunci cand faci un calcul total al costurilor.
De asemenea, inflatia poate genera modificari si la nivelul creditelor sau al conturilor de economii – asadar, trebuie sa cunosti toate aceste detalii, inainte de a lua orice fel de decizie de natura financiara. In acelasi timp, locurile de munca se pot imputina, in functie de schimbarile economice – prin urmare, te poti confrunta cu somajul sau cu noi propuneri salariale.
Dat fiind ca puterea de cumparare a monedei poate scadea, si bunurile cumparate vor deveni mai putine. Totusi, indiferent de efectele si cauzele inflatiei asupra economiei mondiale sau nationale, este bine sa iei in calcul transformarile pe care le poate aduce asupra bugetului de familie, investitiilor personale sau colaborarilor profesionale. Este important sa te documentezi cu atentie in anumite cazuri si sa cunosti detalii despre aceste aspecte esentiale.
Desi omul de rand nu se intalneste des cu astfel de notiuni, totusi, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri de baza, care te vor sprijini la nevoie. Daca nu stii de unde sa pornesti in educatia ta financiara, cu siguranta specialistii in domeniu iti vor oferi informatii pretioase si raspunsuri pertinente la intrebarile frecvente de natura economica – acestia iti vor veni in ajutor si iti vor oferi toate clarificarile de care ai nevoie. Nu te teme sa ceri detalii suplimentare atunci cand ai senzatia ca nu reusesti sa aprofundezi subiectul intr-o maniera completa si clara.
In concluzie, inflatia si cauzele ei pot reverbera la mai multe niveluri – economia se ramifica pe mai multe straturi care se intrepatrund, influentandu-se unul pe altul. Chiar daca unul dintre etaje este mai inalt si mai vast (precum cel al macroeconomiei), acesta se bazeaza, la randul lui, pe niveluri mai joase si mai mici ca dimensiune, fara de care nu poate exista.
Prin urmare, in cazul unor modificari reale – cum este in cazul unei inflatii considerabile sau al unei deflatii – o multitudine de paliere vor fi afectate, inclusiv cel personal, al cumparatorului individual. Insa, dincolo de acest aspect, este important ca fiecare cetatean in parte sa cunoasca astfel de lucruri, pentru a putea observa si intelege sau chiar pentru a se putea implica activ in procesele economice ale tarii sale.
Nu trebuie sa ai pregatire de specialitate pentru a afla cateva elemente si particularitati ale segmentului economic, aparent inaccesibil pentru cei neinitiati – descopera cate putin din fiecare colt al societatii in care traiesti, pentru a o putea aprofunda si, mai apoi, imbunatati!
Surse foto: shutterstock.com