Contractul de imprumut - ce trebuie sa cunosti inainte sa-l semnezi?

Contractul de imprumut - ce trebuie sa cunosti inainte sa-l semnezi?
Documente necesare Florin Mieila 27 Mai 2021 10:55

Intelegerea si cunoasterea a ceea ce inseamna un contract de imprumut este o etapa importanta din viata adultilor care isi doresc un viitor de ordin economic in familie, organizat si fara griji. De regula, orice tip de contract de credit presupune obligatii care trebuie sa fie respectate pe termen lung, iar de aceea devine esentiala citirea cu atentie a documentelor primite, dar si intelegerea acestora in profunzime.

Deciziile care tin de partea financiara reprezinta un proces indelungat de cunoastere, pana sa ajungi la o hotarare finala si inteleapta care sa nu te afecteze nici pe tine, nici pe cei apropiati din exterior. Desi poate parea un subiect greu de abordat, nu este atat de complicat daca ii acorzi putina atentie. Ca orice domeniu, activitatile financiare includ educatie in sensul acesta, iar mai departe vei gasi cateva informatii principale pe care trebuie sa le cunosti, legate de contractul de imprumut si utilitatea acestuia.

Cuprins:

1. Ce este contractul de imprumut si care este scopul sau?

Ce este contractul de imprumut si care este scopul sau?

Contractul de imprumut presupune acordul de a da sau de a lua un bun material intre mai multe parti implicate. Acest lucru se intampla pentru a exista un contract de creditare cat se poate de legitim si formal. Cu alte cuvinte, prin termenii expresivi, acesta reprezinta un act juridic, prin care o institutie creditoare imputernicita indeplineste acest lucru beneficiarului, care la randul sau trebuie sa dovedeasca, prin semnatura, ca va achita in totalitate sumele indatorate, prin respectarea conditiilor impuse prin intermediul contractului de imprumut (termen de restituire, comisioane sau dobanzi). 

De asemenea, scopul unui astfel de act este ca, la final, toate partile implicate sa cunoasca si sa fie de acord cu obligatiile incluse in termenii contractului, astfel ca nimeni sa nu fie defavorizat. In general, drepturile si obligatiile se schimba in functie de tipul contractului de imprumut.

2. Ce contine un contract de imprumut?

Ce contine un contract de imprumut?

Contractul de imprumut contine acordurile partilor implicate, termenii de inapoiere a sumelor imprumutate si garantiile si detaliile legate de dobanda. De asemenea, vei fi informat de continutul contractului inainte de a-l semna, cineva pregatit in domeniu fiind oricand disponibil pentru a-ti clarifica orice nelamurire cu privire la termeni sau clauze.

Tot ce trebuie sa faci este sa fii atent la conditiile implicite din contractul de imprumut, pentru a evita momentele de confuzie. Mai mult decat atat, asigura-te din timp util ca esti pregatit din punct de vedere financiar sa inchei cu succes orice astfel de demers, indiferent de suma de care vei beneficia. 

In acelasi timp, continutul contractului este vizibil si clar, iar daca beneficiarul nu intelege anumiti termeni, are dreptul sa ceara explicatii suplimentare, deci nu te sfii sa ceri lamuriri sau raspunsuri la potentiale intrebari.

3. Unde se inregistreaza un contract de imprumut?

Unde se inregistreaza un contract de imprumut?

In functie de tipul de credit ales si de obiectivul contractului de imprumut, acesta se inregistreaza cu ajutorul unei institutii financiare bancare sau nebancare, atat pentru persoane fizice, cat si juridice. Astfel, institutiile financiare bancare se refera la Bancile Centrale, iar cele nebancare, potrivit legii, sunt reprezentate de IFN-urile care permit contracte de creditare pentru  consum personal, imobiliar, ipotecar, microcredite, leasing sau finantari de tranzactii comerciale.

Contractele de credit pot avea ca scop indeplinirea unor nevoi personale, fiind utilizate adesea pentru planurile de viitor precum casa, masina sau alte bunuri individuale costisitoare. De asemenea, cardurile de cumparaturi reprezinta un altfel de imprumut, care implica o anumita suma pe care o poti cheltui, oferind o dobanda la schimb. Creditele rapide, ce nu depasesc o anumita suma de bani pe care sa o poti restitui intr-un timp scurt, reprezinta o metoda buna atunci cand nevoile tale sunt imediate. Un contract de imprumut auto are scopul achizitionarii unei masini noi, in timp ce un credit ipotecar iti poate oferi asistenta in scopul cumpararii unui imobil.

In concluzie, atunci cand vine vorba despre un contract de imprumut, este important sa intelegi cum functioneaza si ce contine acesta. De cele mai multe ori, documentele presupun anumite drepturi si obligatii, asa ca acorda atentie tuturor detaliilor, pentru a nu intampina piedici din punct de vedere financiar.



Surse foto: Pexels.com




Distribuie articolul
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!