Criza economica - Cauze, urmari si solutii eficiente pentru remedierea consecintelor

Criza economica - Cauze, urmari si solutii eficiente pentru remedierea consecintelor
Subiecte de interes Florin Mieila 06 Iul 2020 12:56

Criza economica este o perioada de timp in care economia mondiala, a unei tari sau regiuni nu mai functioneaza asa cum ar trebui, din diferite motive. Specialistii nu au ajuns inca la o definitie exacta, pentru ca aceasta situatie nedorita se poate manifesta intr-o multitudine de forme, dar cateva caracteristici se repeta cu regularitate: criza financiara, criza de productie, criza bancara si prabusirea bursei de valori.

In articolul de mai jos vei descoperi cateva informatii utile despre criza economico-financiara mondiala si din Romania, despre definitiile, cauzele, urmarile, dar si metodele de a iesi cu bine dintr-o astfel de perioada nedorita.

Cuprins:

1. Cauzele crizelor economice

Cauzele crizelor economice

In conditiile in care se discuta tot mai mult despre aparitia unei noi crize economice mondiale care si-ar extinde urmarile si in Romania, este esential sa se cunoasca de catre fiecare persoana in parte cateva lucruri, precum: ce este o criza economica sau una financiara, care sunt cauzele si efectele lor, ce trebuie sa se faca in astfel de perioade.

Ultima criza financiara care a afectat grav si Romania este cea din 2009, an in care multe afaceri s-au inchis, salariile au fost reduse si numerosi someri si-au facut aparitia. Cum in mod sigur va aparea o noua criza financiara globala, pentru ca aceste fenomene sunt ciclice si apar la anumite perioade de timp, este vital sa se evidentieze cauzele lor pentru a recunoaste rapid si usor inceputurile unor astfel de momente.

Criza bancara debuteaza cand clientii unor institutii financiare hotarasc sa-si retraga depozitele in acelasi timp, bancile intrand in incapacitate de plata. O astfel de situatie apare atunci cand institutiile ofera imprumuturi riscante, care nu sunt platite la timp. Bancile sunt elemente esentiale in activitatea economica, iar prabusirea lor poate dauna intregului lant economic, efectele fiind extrem de grave pentru toata lumea;

Prabusirea bursei are loc atunci cand anumite actiuni sunt supraevaluate pe o perioada lunga, fara a avea o concordanta cu valoarea reala a activelor. In momentul in care clientii isi pierd increderea in respectivele actiuni si hotarasc sa le vanda, are loc o cadere a preturilor actiunilor, ceea ce va duce de multe ori la faliment;

Criza economica mondiala poate aparea din diferite motive, care nu tin doar de viata economica si financiara. Caderea unei valute, incapacitatea de plata a datoriilor internationale, catastrofele naturale sau razboaiele pot favoriza aparitia unor astfel de perioade dificile. In aceasta privinta se discuta despre viitoarea criza ce va fi cauzata de epidemia de Covid-19, asociata cu Brexit-ul si cu problemele geopolitice mondiale.

2. Urmarile crizei economice

Urmarile crizei economice

Efectele unei crize economico-financiare afecteaza toate laturile societatii, de la statele care nu-si mai pot plati datoriile si angajatii, pana la persoanele fizice care isi pierd economiile, locul de munca si chiar casele. Printre principalele urmari ale unei crize economice se numara:

  • Scaderea economiei la nivel mondial sau local;
  • Inflatia (scaderea valorii banilor);
  • Cresterea preturilor;
  • Cresterea nivelului somajului;
  • Falimentul unor firme (mai ales a celor mici si mijlocii);
  • Cresterea dobanzilor bancare.

3. Solutii eficiente de iesire dintr-o criza economica pentru o persoana informata

Daca la nivel macroeconomic solutiile cu privire la evitarea unor crize sau la iesirea din astfel de situatii nedorite sunt inca in discutie si nu exista asa-zise “retete” exacte, la nivel individual, fiecare persoana poate sa-si ia masuri de preventie pentru a evita o criza financiara. In primul rand, trebuie sa stie ce se intampla intr-o criza economica, cand este posibila venirea sa si ce trebuie sa faca intr-o criza financiara:

  • Existenta economiilor este importanta deoarece, in cazul in care apare o astfel de criza, familia trebuie sa aiba resursele financiare pentru pastrarea unui mod de viata confortabil si pentru a trece cu bine prin aceasta perioada;
  • Investirea banilor se va face in instrumente financiare cat mai sigure, speculatiile nefiind recomandate, mai ales in conditiile actuale;
  • Se va stabili unui buget lunar si anual;
  • Sunt minimizate cheltuielile lunare;
  • Plata la timp a facturilor si achitarea creditelor bancare;
  • Obtinerea unor surse de venit suplimentare.


In concluzie, o criza economico-financiara este posibila oricand, dar cunoscand principiile de baza ale economiei in aceasta privinta, o persoana poate sa-si ia masurile necesare pentru a iesi cu bine dintr-o astfel de imprejurare nefavorabila.



Surse foto: shutterstock.com,ro.pinterest.com




Distribuie articolul
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!