Deflatia - ce reprezinta si de ce poate fi un pericol

Deflatia - ce reprezinta si de ce poate fi un pericol
Subiecte de interes Florin Mieila 05 Noi 2020 10:23

Cu siguranta, fiecare roman a auzit vorbindu-se de termenul de deflatie si cunoaste diverse pareri care considera acest fenomen bun sau mai putin bun. Pentru a afla mai multe despre aceasta, articolul acesta te poate ajuta cu cele mai importante informatii.

Majoritatea tarilor s-au confruntat cu fenomenul de deflatie in momentul in care pretul petrolului a inceput sa scada. Romania a trecut prin mai multe perioade de deflatie in anii 2011 si 2013, dar si in 2020, in luna august, cand s-a constat o scadere a preturilor fata de lunile anterioare. Din cauza problemelor care au aparut la nivel mondial si a valorii scazute a petrolului, cumparatorii si consumatorii amana achizitii importante. In zona euro, inflatia a coborat in teritoriu negativ in 2020, ca o consecinta a diminuarii cererii de cumparare.

Cuprins:

1. Ce este deflatia - Definitie

Pentru a intelege mai bine rolul si cauzele deflatiei, trebuie stabilita definitia pentru aceasta, dar si pentru fenomenul de inflatie. Inflatia este o crestere a tuturor preturilor din teritoriul unei tari si o scadere simultana a puterii de cumparare a oamenilor. Adica, odata cu scumpirea tuturor bunurilor si serviciilor, fiecare persoana se confrunta cu imposibilitatea de a mai cumpara aceleasi cantitati cu aceeasi suma ca inainte.

Deflatia este un fenomen opus, care este caracterizat prin micsorarea preturilor si reducerea masei monetare, deoarece bancile nu mai produc bani si nu mai ofera credite. Cauzele acesteia sunt, in general, o restrangere a creditului sau o reducere a ofertei de bani, un alt factor putand fi chiar si micsorarea cheltuielilor din partea agentilor economici, guvernului sau investitiilor. Ambele fenomene pot avea efecte devastatoare asupra oricarei economii, daca se petrec brusc, intr-o perioada scurta de timp. Totusi, pe langa cele doua, care sunt o scadere sau o crestere generalizata a preturilor si, totodata, privite la nivel national drept un pericol, exista si fenomenul de dezinflatie. Acesta este mai bine vazut de economisti, pentru ca produce doar o crestere minora si treptata a preturilor.

Deflatia are loc atunci cand fabricile (si nu numai) produc excesiv de multe bunuri, dar scade consumul si cererea cumparatorului. Chiar daca scaderea preturilor pare un lucru bun, puterea economica a tarii va avea de suferit, din cauza faptului ca agentii economici si guvernul isi amana investitiile pentru a diminua riscul de lipsa a profitului sau chiar falimentul. Totodata, deflatia creste numarul somerilor si duce la recesiune, iar inflatia moderata duce la crestere economica.

2. Deflatia in Romania

Economistii sustin ca Romania importa deflatie. Adica se cumpara marfuri la preturi foarte mici din afara tarii si se vand cu adaosurile comerciale aferente. Totusi, daca acestea incep sa cresca in Uniunea Europeana, atunci economia romaneasca va avea de suferit din cauza cresterii bruste.

In perioadele de criza, cum a fost cea din anul 2008 din Romania, cererea consumului este redusa si se dezvolta paralel rata somajului. Majoritatea oamenilor nu au mai putut investi, marja profiturilor scazand puternic, iar din cauza aceasta, nu a mai existat un circuit sanatos al economiei tarii. Multi specialisti au avertizat, de-a lungul timpului, riscul ca tara sa ajunga la recesiune . Daca Romania va ajunge, totusi, in acest scenariu, iar bancile se vor vedea in imposibilitatea de a mai oferi imprumuturi, exista si credite nebancare la care pot apela persoanele ce au nevoie de un sprijin financiar urgent.

3. Despre deflatia economiei

In secolul XX, cea mai mare deflatie a avut loc in Statele Unite ale Americii, intre 1920-1930, cand bursa s-a prabusit din cauza suprapopularii.

Scaderea nationala a tuturor preturilor poate duce la prabusirea economiei. De ce? Oamenii vor face cheltuieli doar pentru necesitatile de baza si se vor abtine de la altele.

Mai mult, daca cineva ar fi constient ca urmeaza o scadere a preturilor, si-ar econonomisi banii pentru a putea cumpara mai multe lucruri cu aceeasi suma. Totusi, aici se incalca o axioma economica, cea care spune ca banii trebuie sa circule, pentru ca, altfel, toate mecanismele economice se blocheaza.

Asadar, deflatia este un fenomen foarte nociv oricarei tari si poate aduce guvernul in pragul falimentului. Totusi, pentru a mentine economia pe linia de plutire, este necesar ca oamenii sa cheltuie bani, pentru a nu se produce un cerc vicios. Este importat ca fiecare persoana sa cunoasca aceste detalii si mecanismele de functionare ale pietei.



Surse foto: shutterstock.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?