Inregistrarea cardului: cum se face si ce operatiuni poti efectua dupa

Inregistrarea cardului: cum se face si ce operatiuni poti efectua dupa
Documente necesare Florin Mieila 27 Iul 2021 10:00

Daca esti in situatia in care vrei sa iti deschizi un cont si sa inregistrezi un card, poti afla aici informatii importante: cum se face un card bancar, ce acte sunt necesare, plati specifice si cu ce alte situatii te poti confrunta ca posesor de card.

Cuprins:

1. Vreau sa imi fac card - ce trebuie sa stiu

La majoritatea bancilor iti poti face un card in mod gratuit, fara achitarea unui comision, singurele conditii fiind cetatenia romana si varsta minima de 18 ani. Pentru minori este nevoie si de unul dintre parinti sau un tutore legal.

1.1. Acte necesare pentru un card bancar

Pentru deschiderea unui cont curent normal, de debit sau de economii, ai nevoie doar de actul de identitate. Acestui cont i se va asocia un card bancar, pe care il vei putea ridica de la banca emitenta la cateva zile dupa ce ai solicitat sa ti se deschida contul. Poti sa faci aceasta solicitare fizic, daca te prezinti la un ghiseu bancar, insa unele banci au implementat si o metoda online de a-ti deschide un cont curent. Astfel, poti intra pe site-ul bancii unde completezi datele necesare (nume, prenume, CNP, etc) si vei fi anuntat cand si la care sucursala esti asteptat pentru ridicarea cardului bancar solicitat.

Pe de alta parte, pentru un card de credit de la o banca ai nevoie de mai multe documente decat in cazul precedent.

Ce acte trebuie pentru card bancar de credit:

  • cerere pentru acordarea unui card de credit
  • acord de consultare a Biroului de Credite
  • buletin (atat in original, cat si o copie)
  • adeverinta de venit
  • copie dupa cartea de munca
  • fisa fiscala
  • extras de cont

In functie de politicile interne, anumite banci iti pot cere sa prezinti si alte documente. Poti opta pentru un card de credit pe care sa il folosesti doar pe teritoriul tarii sau pentru unul cu circulatie internationala.

Daca apelezi la un credit online, vei putea folosi cardul tau emis de catre orice banca. Astfel, o metoda rapida de a face un imprumut este sa aplici online pentru un card bancar, dupa care sa te prezinti la banca doar pentru a-l ridica, iar ulterior, tot online, sa aplici pentru un credit fulger, cu ajutorul caruia vei avea banii in contul tau intr-un timp foarte scurt.

Un minor poate si el beneficia de un cont, cu mentiunea ca acesta trebuie sa aiba minim 14 ani impliniti (buletinul este document obligatoriu). Oricare dintre parinti sau tutorele legal poate sa ii deschida un cont. Actele necesare pentru un card asociat unui cont pentru un copil sunt urmatoarele:

  • certificatul de nastere al minorului
  • actul de identitate al minorului
  • actul de identitate al adultului insotitor

Pentru nerezidenti, bancile cer anumite documente aditionale pentru deschiderea cardului. in functie de institutie, acestea pot fi:

  • pasaport
  • permis de sedere permanenta/pe termen lung
  • carte de rezidenta
  • certificat de rezidenta fiscala din tara de rezidenta

1.2. Cum se face un card

Raspunsul la intrebarea “Cum imi fac card?” il gasesti aici.

In prima faza, vei completa, pe baza buletinului, fizic sau online, o cerere pentru deschiderea unui cont. Aceasta cerere contine doar datele tale personale (cum ar fi numele si prenumele, CNP-ul, adresa). Este atat de simplu! in cateva zile, cardul tau va putea fi preluat de la o sucursala a bancii pe care ai ales-o.

Din motive de securitate, cardul poate fi ridicat doar de catre tine. in cazul in care, din orice motiv, iti doresti ca o alta persoana sa iti ia cardul proaspat emis de la banca, acest lucru este posibil doar prin imputernicire. Va trebui sa faci o procura notariala cu apostila.

Dupa ridicarea cardului, este nevoie ca acesta sa fie inregistrat. Trebuie sa mergi la un ATM, unde vei introduce PIN-ul primit de la banca impreuna cu cardul. O data validat, acest PIN trebuie schimbat cu o combinatie de cifre aleasa de tine. Ai grija sa nu il uiti! Introducerea gresita de 3 ori consecutiv a codului atrage dupa sine blocarea cardului. in cazul acesta, va trebui sa te prezinti la banca emitenta si sa completezi o cerere pentru deblocare. Ulterior, vei primi un nou PIN ce trebuie schimbat, operatiune similara cu validarea initiala.

2. Inregistrare card - Platile cu cardul

Principalul motiv pentru care un card este util il reprezinta platile. Acum ca stii cum se face un card si care sunt actele necesare card bancar, trebuie sa stii ca, pe langa metodele standard de a efectua tranzactii, exista si altele, detaliate aici.

2.1. Plata cu token card

Plata cu token card

Un token reprezinta varianta virtuala a cardului tau fizic. Avand acest token, vei putea plati cu telefonul. Token-urile sunt stocate intr-un spatiu digital securizat, astfel incat poti fi sigur ca platile tale sunt sigure.

Token-ul este un serviciu aditional, ce functioneaza cu ajutorul aplicatiei bancii. Practic, el genereaza o parola dinamica (valabila un timp limitat) cu ajutorul careia te vei autentifica in aplicatie si vei autoriza automat plati, instant, fie cu resursele obtinute printr-un credit, fie din fonduri proprii.

Token-ul este valid pana la expirarea cardului fizic. Dupa aceea, el trebuie configurat din nou. De cele mai multe ori, acest lucru se face automat, astfel incat cel mai probabil vei putea plati cu telefonul inainte sa iti primesti noul card.

Tranzactiile contactless sunt din ce in ce mai populare. Folosind tehnologia NFC (Near Field Communication) este nevoie doar sa intrii in aplicatia bancii tale si sa apropii telefonul de POS. Mai mult decat atat, pentru sumele mai mici de 100 lei, introducerea codului PIN nu este necesara. Majoritatea POS-urilor sunt astazi contactless, facand platile mult mai rapide. Nu exista limita de tranzactii contactless, poti face oricat de multe pe parcursul unei zile, toate fiind inregistrate. Ele sunt protejate de aceleasi sisteme de securitate ca si tranzactiile standard, fiind procesate de aceeasi retea globala.

2.2. Plata recurenta cu card inregistrat

Platile recurente sunt acelea care se efectueaza periodic. Majoritatea bancilor au implementat aceasta optiune, pentru usurinta clientilor. Practic, asta inseamna ca, la intervale regulate, stabilite de tine, se vor efectua plati automate.

Acest modul este de ajutor in urmatoarele cazuri:

  • rate
  • abonamente lunare
  • facturi fixe
  • donatii lunare prestabilite
  • taxe periodice

Daca ai un imprumut in rate, poti seta ca acestea sa se plateasca automat, lunar, la o data stabilita impreuna cu creditorul. Pe de alta parte, poti opta pentru un credit pana primesti salariul cu o singura data scadenta, cand, tot automat, va fi retrasa intreaga suma datorata. De asemenea, daca detii mai multe conturi, poti programa ca anumite sume sa fie transferate periodic intre ele. De exemplu, iti poti deschide un cont de economii care sa primeasca automat o parte din salariul lunar din contul tau principal.

Plata recurenta cu cardul inregistrat are avantajul de a salva timp. in acelasi timp, se evita situatiile neplacute in care poti uita de facturile restante. Vorbim asadar de o optimizare a platilor, avantajand toate partile implicate.

2.3. Vreau sa imi fac card - Alte situatii

Vreau sa imi fac card - Alte situatii

Ca detinator de card, exista cateva situatii specifice care necesita atentia ta. Afla despre ele aici.

  • Expirarea cardului

Avand cardul inregistrat in baza de date a bancii, angajatii acesteia vor fi la curent cu data de expirare. Prin urmare, in majoritatea cazurilor, cardul va fi reinnoit automat daca a fost folosit in ultimele 6 luni. Aceasta este si o modalitate prin care banca isi pastreaza clientii iar tu vei fi contactat doar pentru a-ti ridica noul card. Unele institutii bancare iti ofera chiar optiunea de livrare prin curier. Cu toate acestea, este de datoria ta sa iei toate masurile necesare inainte de termenul expirarii.

Mai mult decat atat, imediat dupa ce primesti cardul nou, valid, trebuie sa introduci noile date peste tot unde este nevoie de datele tale bancare.

  • Imprumuturile

Fondurile de pe un card pot proveni si din imprumuturi bancare sau de la IFN-uri. Specialistii recomanda sa te imprumuti inteligent si sa te informezi cat mai mult inainte de a face acest pas.

Pentru un credit online cu buletinul este nevoie doar de actul de identitate si de datele cardului (numar, data de expirare, IBAN asociat). in cazul in care optezi pentru un card de credit bancar, vei avea nevoie, pe langa acestea, si de alte documente (cerere pentru acordarea unui card de credit, adeverinta de venit, extras de cont, acord de consultare a Biroului de Credite).

Pe langa necesitatea unui numar mai mic de documente, un alt avantaj al imprumuturilor de la un IFN, este urmatorul: daca situatia reprezentata in rapoartele financiare nu este una buna, poti alege un credit fara verificare in Biroul de Credite, si vei primi banii pe cardul tau intr-un timp foarte scurt.

  • Extrasul de cont

Extrasul de cont reprezinta documentul cu ajutorul caruia se poate vedea istoricul tranzactiilor pe o anumita perioada, de obicei, lunar. Pe langa indexarea acestor tranzactii, pe un extras de cont mai poti vedea datele detinatorului cardului si ale bancii, tipul si moneda contului, precum si codul de client.

Fiecare tranzactie este detaliata, astfel incat poti vedea:

  • de unde si cine (nume, prenume) ti-a trimis bani
  • cat, unde si cand ai platit
  • de unde s-au efectuat retragerile de numerar
  • taxele si comisioanele pe care le-a retinut banca
  • platile recurente

Poti obtine extrasul de cont atat online, intr-o varianta digitala (PDF, CSV, XSLX), dar si fizic, daca il soliciti intr-o sucursala. De asemenea, unele banci iti ofera posibilitatea de a primi lunar, la o data si adresa stabilite, extrasul de cont printat.

Acest document este util in primul rand pentru a fi la curent cu tot ce se intampla pe contul tau. De asemenea, el este cerut in unele situatii, de exemplu atunci cand iti doresti sa faci un imprumut, chiar si un credit prin telefon sau online. Fiind un indicator al situatiei tale financiare, creditorul va dori sa stie care sunt veniturile tale principale, pentru a stabili cat mai corect suma cu care vei fi imprumutat. O alta situatie in care extrasul de cont este cerut este la angajare, deoarece el contine IBAN-ul pe care angajatorul il va folosi pentru a-ti vira salariul.

Cardul este o responsabilitate. Acesta iti usureaza major tranzactiile, insa exista cateva aspecte la care trebuie sa fii atent. Exista anumite acte necesare pentru a intra in posesia unui card bancar. Totodata, odata ce l-ai obtinut, este bine sa te pui la curent cu tipurile de plati pe care le poti face pe langa cele standard (plata cu token card si plata recurenta). Nu in ultimul rand, nu uita ca poti beneficia de imprumuturi si ai posibilitatea de a cere extrase de cont.



Surse foto: Unsplash.com




Distribuie articolul
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!