Tranzactii frauduloase cu cardul - ce trebuie sa stii pentru a nu te confrunta cu acestea

Tranzactii frauduloase cu cardul - ce trebuie sa stii pentru a nu te confrunta cu acestea
Situatii de frauda Florin Mieila 05 Oct 2021 10:00

Plata ca cardul este in general sigura, pentru ca se realizeaza pe platforme securizate. Uneori, insa, te poti trezi victima unei fraude pe Internet, daca esti supus unei inselaciuni de care nu-ti dai seama.

Pentru a fi intotdeauna in siguranta si sa nu existe riscul sa-ti pierzi banii, trebuie sa stii ca exista cateva metode prin care persoanele neautorizate pot sa aiba acces la contul tau. In continuare, poti afla mai multe despre acestea si despre ce sa faci ca sa eviti sau sa rezolvi o astfel de problema.

Cuprins:

1. Ce tipuri de fraude cu carduri bancare exista si la ce sa fii atent

Daca ti-ai pierdut cardul sau daca ai facut vreo plata pe un site nesecurizat, se poate sa observi in contul online de la banca operatiuni suspicioase care includ:

  • plata catre comercianti de la care nu iti amintesti sa fi cumparat ceva;
  • retrageri de bani in alte tari sau in alte monede.

Daca nu ti-ai pierdut cardul, e bine sa stii ca exista cateva metode obisnuite folosite pentru a frauda operatiunile cu cardurile. Pentru a te asigura ca nu exista vreun pericol, e mereu bine sa le cunosti dinainte. Astfel, vei putea identifica imediat ceea ce nu este in regula. 

Metoda Accidentul

Aceasta este o metoda des intalnita de a face tranzactii frauduloase. Esti convins la telefon de persoane pe care nu le cunosti sa le trimiti prin card o anumita suma de bani pentru a acoperi costurile unui accident rutier in care au fost implicate persoane apropiate.

Metoda mostenirii fictive sau a castigului la loterie

Uneori, fraudatorii pot sa te sune ca sa-ti spuna ca ai obtinut o mostenire neasteptata si ca ei urmeaza sa-ti trimita banii, daca le vei plati in prealabil o taxa si le vei da datele personale. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care esti anuntat ca ai castigat la loterie, desi nu te-ai inscris niciodata.

Colaborare in necunostinta de cauza pentru transferuri frauduloase

Uneori poti gasi anunturi de colaborare pentru anumite tranzactii. Hotii folosesc astfel de metode pentru a transfera bani prin intermediul altor persoane, pentru a nu fi prinsi. Nu lua legatura cu persoane necunoscute care-ti propun sa faci anumite operatiuni bancare in numele lor.

2. Ce sa faci ca sa eviti frauda cu cardul sau cand aceasta a avut loc

Ce sa faci ca sa eviti frauda cu cardul sau cand aceasta a avut loc

Ca sa eviti fraudele, ai grija intotdeauna la ofertele online care suna prea bine ca sa fie adevarate. Nu interactiona cu persoane pe care nu le cunosti, care-ti promit ca poti castiga rapid bani. De asemenea, ai grija la site-urile pe care platesti comenzi online. Acestea trebuie sa fie securizate, adica in coltul stang de langa adresa linkului trebuie sa apara un simbol sub forma de lacat.

Cand observi in contul online ca apare o operatiune cu suspiciune de frauda, trebuie sa blochezi cardul imediat sunand la banca. Astfel, persoana care are datele tale nu va putea sa iti foloseasca banii. Acelasi lucru este valabil cand nu mai esti in posesia cardului.

Daca aveai pe card o suma semnificativa de bani care iti era necesara, pana ii recuperezi, poate fi o solutie sa apelezi la un credit online urgent, pentru a putea sa platesti ceea ce ai nevoie.

De asemenea, o alta solutie este si inscrierea pentru un credit pana primesti salariul sau un credit nebancar, care poate fi accesat cu usurinta online, fara sa fie necesare alte acte decat:

  • buletinul;
  • copia extrasului de cont pe care apare incasarea venitului in luna precedenta.

In caz ca ti-ai pierdut cardul si a trebuit sa-l blochezi, va fi nevoie sa folosesti cardul altei persoane pentru a primi imprumutul. Trebuie sa intrebi si cum poti primi salariul pe un nou card, daca nu il gasesti in timp util pe cel vechi.

Acestea sunt principalele aspecte de tinut minte cu privire la ce sa faci pentru a evita tranzactiile frauduloase sau cand esti victima unei actiuni de acest tip. Ai grija la modul cum platesti pe Internet si suna imediat la banca daca ti-ai pierdut cardul.



Surse foto: Pixabay.com,Unsplash.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?