Venitul NET si BRUT - Informatii esentiale pentru o familie informata

Venitul NET si BRUT - Informatii esentiale pentru o familie informata
Salariul - factorul principal Florin Mieila 09 Sept 2021 10:00

Banii reprezinta elementul de baza al economiei. Lumea moderna nu poate exista fara ei, iar oamenii si companiile desfasoara o varietate de activitati pentru a-i castiga si pentru a oferi un venit frumos. Economia este o stiinta destul de complicata, in conditiile in care legile ce reglementeaza activitatile in acest domeniu sunt numeroase si pline de termeni greu de inteles. Totusi, oricine ar trebui sa aiba cateva cunostinte de baza in domeniul acesta pentru a reusi sa se descurce mai bine si sa obtina banii necesari vietii zilnice. Un termen des intalnit, care trebuie inteles cu exactitate, este cel de venit, pentru ca el arata cati bani castiga fiecare. 

In articolul de mai jos vei afla ce este venitul si de cate tipuri, din ce parti e format salariul si ce se poate face pentru a obtine suma corecta de la angajator. De asemenea, vei invata cum sa calculezi venitul brut si pe cel net, precum si ce taxe si impozite se opresc din salariul salariatului in fiecare luna.

Cuprins:

1. Ce este venitul brut si venitul net

Ce este venitul brut si venitul net

Venitul este reprezentat de suma totala pe care o activitate economica sau o persoana o obtine intr-o perioada de timp (de obicei, o luna) in urma muncii prestate. Din punct de vedere economic, venitul este reprezentat in doua forme diferite. 

In primul rand, este vorba despre venitul brut, ce reprezinta valoarea totala a banilor castigati, fie de catre o companie, fie de catre lucrator. In al doilea rand, este vorba despre venitul net, ce reprezinta suma ramasa dupa deducerea tuturor cheltuielilor, inclusiv a taxelor si impozitelor datorate catre stat. Este important ca orice persoana sa cunoasca ce inseamna cele doua tipuri de venit ca sa-si poata calcula cu exactitate valoarea muncii sale.

Venitul brut este intotdeauna mai mare decat venitul net, cel din urma rezultand din scaderea anumitor sume din prima categorie. Intre cele doua tipuri de elemente exista o legatura stransa, netul fiind partea brutului, ambele fiind importante pentru realizarea unei analiza financiare corecte, putandu-se in acest fel calcula profitabilitatea afacerii, precum si metode de imbunatatire ale acesteia.

Calcularea celor doua tipuri de venituri este reglementata de mai multe articole din codul fiscal, cel mai important fiind articolul numarul 57, unde se precizeaza care sunt contributiile obligatorii platite lunar, ce deduceri se pot acorda si care este valoarea lor.

1.1. Venitul brut

Venitul brut este un termen economic, ce caracterizeaza castigurile, atat in cazul unei persoane, cat si a unei companii ce activeaza in orice domeniu. In acest tip de venit, in cazul in care se vorbeste despre cel al unui individ, sunt cuprinse mai multe surse, precum salariile, veniturile din chirii, pensii, dividente, dobanzi, vanzari etc. In cazul venitului brut al unei companii, acesta este format din toate incasarile realizate intr-o perioada de timp, fara a fi scazute salariile platite lucratorilor sau taxele catre stat. 

1.2. Venitul net

Venitul net poate caracteriza castigurile, atat in cazul unei persoane, cat si ale unei companii. Venitul net al unei persoane reprezinta, mai exact, totalul banilor cu care ramane in urma la sfarsitul lunii, dupa ce sunt oprite sumele datorate statului, formate din diverse taxe si impozite obligatorii. In cazul unei companii, venitul net se calculeaza prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor de productie, distribuire si vanzare, a taxelor si impozitelor catre stat si a diverselor tipuri de rate, precum si a dividentelor platite catre actionari.

2. Calcularea salariului in functie de venitul brut si venitul net

Orice angajat isi desfasoara munca asteptand, in schimb, sa obtina un salariul lunar, care sa-i permita sa duca o viata confortabila. Acesta este reprezentat de o suma de bani pe care angajatorul o ofera in schimbul prestarii unei activitati economice. Conform legii, salariul trebuie platit cel putin o data pe luna in una sau mai multe transe, numite avans si lichidare (ultima). 

In calcularea salariului, ca si in cazul venitului, exista doua categorii aparte: salariul brut si salariul net. Salariul brut este o suma de bani trecuta in contractul de munca, care cuprinde toti banii platiti de angajator pentru perioada de timp respectiva. In aceasta suma sunt introduse, insa, si taxele pe care angajatorul si angajatul trebuie sa le plateasca statului, asadar, de aici vine diferenta intre salariul brut, negociat cu angajatorul, si salariul net, adica banii luati in mana de angajat. 

Daca valoarea salariului brut se poate stabili prin negociere cu angajatorul, neexistand o limita impusa de statul roman (doar cea a salariului minim care reprezinta cel mai mic pe care un angajat il poate primi), cu privire la contributiile si taxele platite catre stat, atunci codul fiscal evidentiaza clar ce sume se scad din salariul brut si unde se duc banii.

2.1. Taxele si impozitele ce se scad din salariul brut

Taxele si impozitele ce se scad din salariul brut

Cu privire la salarizare, in codul muncii sunt mai multe articole ce precizeaza cele mai importante caracteristici legate de el:

  • Articolul 160 stipuleaza ca in salariul brut intra salariul de baza, la care se adauga indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri pe care angajatorul le plateste catre angajat;
  • Articolul 161 precizeaza ca angajatorul este obligat sa plateasca mai intai salariile angajatilor si apoi alte obligatii banesti;
  • Articolul 162 stabileste existenta unui salariu minim, hotarat de Guvern prin acte legislative, si posibilitatea ca valoarea salariului brut sa se negocieze intre angajator si angajat;
  • Articolul 163 obliga pe angajator sa pastreze confidentialitatea salariului brut, cu exceptia sindicatelor care au rolul de a apara drepturile salariatilor. 

Fiecare stat stabileste ce nivel de impozitare exista asupra salariilor, cine plateste impozitele si unde merg taxele si contributiile sustrase din salariul brut. In Romania legislatia precizeaza ca atat angajatul, cat si angajatorul datoreaza statului taxe si impozite pe munca, dar doar angajatorul are sarcina de a le calcula, opri si depune in conturile statului. 

La calcularea salariului net se ia in considerare mai intai salariul brut, negociat, din care se retine aproximativ jumatate din valoarea lui sub forma de taxe si impozite platite catre stat:

  • 10% din salariul brut este destinat asigurarilor sociale de sanatate (CASS);
  • 25% reprezinta contributiile personale la fondul de asigurari sociale, destinate pentru plata pensiilor (CAS). Exista imprejurari in care procentul CAS poate sa creasca pana la 29 sau chiar 33% pentru conditii speciale de munca;
  • 10% este reprezentat de impozitul pe venit platit de orice angajat din Romania.

Aceste trei tipuri de taxe si impozite sunt platite de angajat, insa sunt calculate de angajator, in sarcina lui fiind si virarea catre stat a acestor sume. In afara de aceste categorii de taxe, si angajatorul plateste catre stat o contributie asiguratorie pentru munca, de 2,25%, ce nu e cuprinsa in salariul brut negociat cu angajatul. Banii rezultati din aceasta taxa merg spre un fond de garantare pentru plata creantelor salariale, catre bugetul asigurarilor pentru somaj, spre sistemul de asigurare pentru accidente de munca, pentru plata concediilor medicale.

2.2. Exemplificarea calculului salariului brut si a celui net

Pentru a intelege mai usor ce este salariul brut si salariul net, cea mai buna solutie ar fi simularea calcularii lor. Daca se ia in discutie salariul minim pe economie, care conform legilor este situat la nivelul de 2300 de lei / luna brut, se ajunge la urmatorul calcul:

  • Asigurarile sociale ce reprezinta 25%, adica 575 de lei;
  • Asigurari sociale de sanatate, in cuantum de 10%, adica 230 de lei;
  • Deducerea personala in valoare neta de 405 lei;
  • Impozitul pe venit de 10% - 109 lei.

Calculate impreuna, angajatul plateste statului 914 lei, ceea ce inseamna ca salariul minim net este de 1386 lei. Proportiile se pastreaza indiferent de valoarea salariului brut, fiecare angajat putand calcula usor cu ce suma ramane prin scaderea din salariul brut a taxelor datorate catre stat prin intermediul programelor de tip calculator de salarii, ce pot fi accesate gratuit pe internet.

2.3. Sporuri ce se pot adauga la salariul net

Angajatii ce doresc sa obtina un venit net cat mai consistent trebuie sa stie ca legile statului roman permit angajatorilor sa plateasca sporuri suplimentare venitului pentru situatii diverse, cum ar fi:

  • sporul de vechime in munca se stabileste fie prin contractul colectiv de munca, fie prin contractul individual;
  • sporul de munca in timpul noptii (munca desfasurata intre orele 22.00 si 06.00);
  • sporul de munca in conditii periculoase;
  • sporul de munca in zilele libere legale;
  • spor pentru ore suplimentare de munca.

3. Sfaturi utile, oferite de specialisti, pentru obtinerea unui salariu net corect

Obtinerea unui salariu lunar reprezinta un mare avantaj pentru orice persoana. In afara banilor ce intra in conturile personale, angajatii au si alte avantaje, precum asigurarea de sanatate, posibilitatea obtinerii ajutorului de somaj daca se intampla sa ramana fara job, precum si posibilitatea obtinerii unui credit de la o institutie financiar bancara sau nebancara

Persoanele angajate in sistemul privat pot conform legii sa isi negocieze venitul obtinut, de a alege unde sa lucreze pentru a obtine un salariu superior sau de a cere mariri de salariu, atunci cand cred ca munca lor nu este recompensata suficient. Cu privire la salariu, codul muncii are cateva prevederi legate de valoarea acestuia si de modul in care este platit:

  • Salariul minim ce se poate negocia este cel prevazut la nivel de tara, nefiind permisa stabilirea unui contract individual de munca sub aceasta valoare;
  • Suma datorata angajatului trebuie sa fie platita cel putin o data pe luna intr-o zi fixa, stabilita prin contract;
  • La stabilirea venitului nu sunt permise discriminari legate de sex, rasa, culoare, etnie, religie, handicap etc.;
  • Daca angajatorul nu plateste la timp salariul, angajatul poate sa ceara daune materiale.

Specialistii in domeniul resurselor umane au cateva recomandari utile pentru angajatii care vor sa obtina un salariu corect comparativ cu munca prestata. In afara persoanelor angajate in regim bugetar, care au salarii fixe conform calificarii si locului de munca, ceilalti angajati isi pot negocia liber salariul, urmarind sa obtina o valoare cat mai ridicata a acestuia. Printre lucrurile ce le pot face in acest sens se numara:

  • Inainte de participarea la un interviu de angajare ar fi bine sa se intereseze de ce salariu plateste compania. Chiar daca acesta este confidential, exista solutii pentru a le afla, fie de la angajati fosti sau actuali, fie de pe diverse forumuri unde se discuta despre acest lucru. Daca aceste date nu sunt disponibile, se poate face comparatie cu o alta companie unde se presteaza o munca asemanatoare;
  • La negocierea salariului nu trebuie sa se accepte promisiunea unor sume de bani platite in afara celor stipulate in contractul colectiv de munca, deoarece, in primul rand, este ilegal si, in al doilea rand, de foarte multe ori aceste promisiuni nu se concretizeaza in practica;
  • Negocierea salariului trebuie sa porneasca de la o suma peste media din domeniu pentru a fi loc de scadere;
  • In cazul in care salariul nu este negociabil, este posibil sa se solicite niste bonusuri: bonuri de masa, abonamente la sala de fitness, la piscina sau teatru etc.;
  • Realizarea unui CV real, in care sa se scoata in evidenta abilitatile si experienta in domeniu, este necesara pentru ca minciunile in aceasta privinta sunt usor de identificat de catre un recrutor profesionist;
  • In cazul solicitarii unei mariri de salariu, aceasta trebuie sa aiba la baza argumente solide, demonstrate de munca facuta pana in acel moment (ideal ar fi ca solicitarea une mariri sa fie facuta dupa ducerea la bun sfarsit a unui proiect dificil).

In concluzie, oricine persoana aflata in campul muncii ar trebui sa aiba cunostinte de baza legate de veniturile si salariile brute si nete pentru a-si aprecia in mod corect munca desfasurata si recompensele obtinute in urma efectuarii ei.



Surse foto: shutterstock.com,ro.pinterest.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de un credit? Aplica acum online!
Aplica acum online!